Polska kuchnia

Specjalnością kuchni polskiej są dania mączne‭ ‬-‭ ‬pierogi,‭ ‬knedle,‭ ‬naleśniki z różnym nadzieniem,‭ ‬wiele rodzajów kaszy,‭ ‬grzyby,‭ ‬owoce i zioła.
Kraj słynie ze wspaniałych twarogów i wędlin,‭ ‬jada się także dużo zup zwłaszcza warzywnych.
Z warzyw i owoców najchętniej używane są ogórki,‭ ‬buraki,‭ ‬biała kapusta,‭ ‬jabłka,‭ ‬czereśnie,‭ ‬porzeczki,‭ ‬agrest,‭ ‬wiśnie,‭ ‬truskawki i inne jagody.‭ ‬Typowymi przyprawami są czosnek,‭ ‬chrzan,‭ ‬koperek,‭ ‬jałowiec i czarny pieprz.

Kuchnia polska wykorzystuje chętnie surowce,‭ ‬które można znaleźć w lesie‭ ‬-‭ ‬aromatyczne grzyby,‭ ‬owoce,‭ ‬orzechy leszczyny i zioła.‭
Typowe mięsa to wieprzowina i drób,‭ ‬także wołowina.‭ ‬W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na przygotowanie zajęcy,‭ ‬sarny,‭ ‬dzików,‭ ‬dzikiego ptactwa i ryb słodkowodnych.‭ ‬Pojawiają się także,‭ ‬nieznane w kuchniach zachodnioeuropejskich raki.

Z ryb morskich jedzone są głównie śledzie ale na wybrzeżu,‭ ‬w postaci świeżej także dorsze,‭ ‬babki,‭ ‬flądry,‭ ‬jazie,‭ ‬jesiotry.‭ ‬Tradycyjnym daniem wigilijnym jest słodkowodny karp przyrządzany na wiele sposobów.
Typowy smak pochodzi od kiszonek‭ ‬-‭ ‬ogórków,‭ ‬kapusty z marchewką,‭ ‬zsiadłego mleka,‭ ‬barszczów,‭ ‬żurów i tradycyjnego,‭ ‬lekko musującego kwasu chlebowego.‭ ‬Obok nich także umiarkowanie ostry smak chrzanu,‭ ‬musztardy‭ (‬jedzonej najchętniej do golonki,‭ ‬wędlin i innych mięs‭)‬,‭ ‬szczypiorku,‭ ‬cebuli,‭ ‬czosnku i pieprzu.‭
Z ziół i korzeni chętnie używa się jałowca,‭ ‬gałki muszkatołowej,‭ ‬anyżu,‭ ‬kminku.‭ ‬Do dań szeroko stosuje się kwaśną śmietanę,‭ ‬dodawaną do zup,‭ ‬sosów,‭ ‬twarogów.

Do popularnych dań należy barszcz czerwony,‭ ‬wytwarzane z kiszonych buraków,‭ ‬barszcz biały czyli żur,‭ ‬na specjalnym zakwasie,‭ ‬chłodnik z mleka lub śmietany z warzywami‭ (‬lub owocami‭) ‬podawany latem.
Do dzisiaj w wielu domach niedzielny obiad rozpoczyna rosół,‭ ‬mocny wywar z drobiu lub drobiu i wołowiny z warzywami,‭ ‬czasem liściem laurowym i zielem angielskim.‭ ‬Podawany jest z cienkim makaronem typu nitki lub wstążki.‭

Pyszna zupa ogórkowa powstaje na wywarze mięsnym z dodatkiem startych,‭ ‬kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego.‭ ‬Zależnie od regionu uzupełniają ją gotowane ziemniaki lub ryż.‭
Zupa szczawiowa należy do dań sezonowych.‭ ‬Podstawowym składnikiem tej kwaskowatej zupy o bardzo ciekawym smaku,‭ ‬jest szczaw,‭ ‬który nie nadaje się do mrożenia czy innego przechowywania.‭ ‬Podawana najczęściej z gotowanym jajkiem lub ryżem.‭ ‬Jej warianty występują w kuchni krajów Europy Wschodniej i żydowskiej.
Bigos powstaje z kwaśnej,‭ ‬białej kapusty,‭ ‬boczku lub kiełbasy,‭ ‬doprawiany pieprzem i kminkiem.‭ ‬Podawany jest z żytnim chlebem lub gotowanymi ziemniakami.

Tradycyjnym daniem wigilijnym jest zupa grzybowa‭ (‬zależnie od regionu z warzywami lub bez‭)‬,‭ ‬uszka z grzybami podawane do czerwonego barszczu,‭ ‬smażony w panierce karp.
Pierogi,‭ ‬bardzo chętnie jadane jako drugie danie obiadowe,‭ ‬są popularne także na Litwie,‭ ‬Białorusi,‭ ‬Ukrainie oraz w Rosji.‭ ‬Ciasto zagniatane z mąki,‭ ‬wody i jajek jest następnie rozwałkowywane na stolnicy i krojone na kawałki‭ (‬kawałki ciasta można także wycinać szklanką‭)‬.‭ ‬Nadzieniem może być dobrze przyprawione mięso,‭ ‬kapusta z grzybami,‭ ‬twaróg z ciemniakami i cebulą‭ (‬pierogi ruskie‭)‬,‭ ‬twaróg na słodko z żółtkami jajem i wanilią oraz przeróżne owoce i jagody.

Racuchy przygotowywane są z mąki,‭ ‬świeżego lub zsiadłego mleka oraz drożdży.‭ ‬Do ciasta dodaje się czasem krojonych lub tartych jabłek,‭ ‬rabarbar,‭ ‬śliwki,‭ ‬jagody.‭ ‬Placki formuje się łyżką i przekłada wprost z naczynia na rozgrzany tłuszcz.‭ ‬Po upieczeniu posypywane są cukrem pudrem,‭ ‬podawane ze śmietaną lub marmoladą.

Z dań mięsnych popularny jest kotlet schabowy panierowany w jajku,‭ ‬mące i bułce tartej,‭ ‬befsztyk tatarski z dobrej jakości mielonej,‭ ‬surowej wołowiny oraz gotowana golonka,‭ ‬popularna także w Niemczech.‭ ‬Gulasz z duszonych kawałków różnego rodzaju mięs,‭ ‬kuchnia polska zawdzięcza wpływom z Niemiec.

2 odpowiedzi na „Polska kuchnia

  1. Anti pisze:

    I jak tu nie kochać Polskiej kuchni. Same naturalne, smaczne składniki. OK – jest trochę tłusta, ale wiele zdrowych potraw też by się znalazło 😀

  2. Desmond pisze:

    Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez rosołku:-P. Wszystkie opisane potrawy są jak najbardziej polskie i uniwersalne dla całego kraju. Należy jeszcze pamiętać o niezliczonych przysmakach kuchni regionalnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *