Polska kuchnia

Specjalnością kuchni polskiej są dania mączne‭ ‬-‭ ‬pierogi,‭ ‬knedle,‭ ‬naleśniki z różnym nadzieniem,‭ ‬wiele rodzajów kaszy,‭ ‬grzyby,‭ ‬owoce i zioła.
Kraj słynie ze wspaniałych twarogów i wędlin,‭ ‬jada się także dużo zup zwłaszcza warzywnych.
Z warzyw i owoców najchętniej używane są ogórki,‭ ‬buraki,‭ ‬biała kapusta,‭ ‬jabłka,‭ ‬czereśnie,‭ ‬porzeczki,‭ ‬agrest,‭ ‬wiśnie,‭ ‬truskawki i inne jagody.‭ ‬Typowymi przyprawami są czosnek,‭ ‬chrzan,‭ ‬koperek,‭ ‬jałowiec i czarny pieprz.

Kuchnia polska wykorzystuje chętnie surowce,‭ ‬które można znaleźć w lesie‭ ‬-‭ ‬aromatyczne grzyby,‭ ‬owoce,‭ ‬orzechy leszczyny i zioła.‭
Typowe mięsa to wieprzowina i drób,‭ ‬także wołowina.‭ ‬W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na przygotowanie zajęcy,‭ ‬sarny,‭ ‬dzików,‭ ‬dzikiego ptactwa i ryb słodkowodnych.‭ ‬Pojawiają się także,‭ ‬nieznane w kuchniach zachodnioeuropejskich raki.

Z ryb morskich jedzone są głównie śledzie ale na wybrzeżu,‭ ‬w postaci świeżej także dorsze,‭ ‬babki,‭ ‬flądry,‭ ‬jazie,‭ ‬jesiotry.‭ ‬Tradycyjnym daniem wigilijnym jest słodkowodny karp przyrządzany na wiele sposobów.
Typowy smak pochodzi od kiszonek‭ ‬-‭ ‬ogórków,‭ ‬kapusty z marchewką,‭ ‬zsiadłego mleka,‭ ‬barszczów,‭ ‬żurów i tradycyjnego,‭ ‬lekko musującego kwasu chlebowego.‭ ‬Obok nich także umiarkowanie ostry smak chrzanu,‭ ‬musztardy‭ (‬jedzonej najchętniej do golonki,‭ ‬wędlin i innych mięs‭)‬,‭ ‬szczypiorku,‭ ‬cebuli,‭ ‬czosnku i pieprzu.‭
Z ziół i korzeni chętnie używa się jałowca,‭ ‬gałki muszkatołowej,‭ ‬anyżu,‭ ‬kminku.‭ ‬Do dań szeroko stosuje się kwaśną śmietanę,‭ ‬dodawaną do zup,‭ ‬sosów,‭ ‬twarogów.

Do popularnych dań należy barszcz czerwony,‭ ‬wytwarzane z kiszonych buraków,‭ ‬barszcz biały czyli żur,‭ ‬na specjalnym zakwasie,‭ ‬chłodnik z mleka lub śmietany z warzywami‭ (‬lub owocami‭) ‬podawany latem.
Do dzisiaj w wielu domach niedzielny obiad rozpoczyna rosół,‭ ‬mocny wywar z drobiu lub drobiu i wołowiny z warzywami,‭ ‬czasem liściem laurowym i zielem angielskim.‭ ‬Podawany jest z cienkim makaronem typu nitki lub wstążki.‭

Pyszna zupa ogórkowa powstaje na wywarze mięsnym z dodatkiem startych,‭ ‬kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego.‭ ‬Zależnie od regionu uzupełniają ją gotowane ziemniaki lub ryż.‭
Zupa szczawiowa należy do dań sezonowych.‭ ‬Podstawowym składnikiem tej kwaskowatej zupy o bardzo ciekawym smaku,‭ ‬jest szczaw,‭ ‬który nie nadaje się do mrożenia czy innego przechowywania.‭ ‬Podawana najczęściej z gotowanym jajkiem lub ryżem.‭ ‬Jej warianty występują w kuchni krajów Europy Wschodniej i żydowskiej.
Bigos powstaje z kwaśnej,‭ ‬białej kapusty,‭ ‬boczku lub kiełbasy,‭ ‬doprawiany pieprzem i kminkiem.‭ ‬Podawany jest z żytnim chlebem lub gotowanymi ziemniakami.

Tradycyjnym daniem wigilijnym jest zupa grzybowa‭ (‬zależnie od regionu z warzywami lub bez‭)‬,‭ ‬uszka z grzybami podawane do czerwonego barszczu,‭ ‬smażony w panierce karp.
Pierogi,‭ ‬bardzo chętnie jadane jako drugie danie obiadowe,‭ ‬są popularne także na Litwie,‭ ‬Białorusi,‭ ‬Ukrainie oraz w Rosji.‭ ‬Ciasto zagniatane z mąki,‭ ‬wody i jajek jest następnie rozwałkowywane na stolnicy i krojone na kawałki‭ (‬kawałki ciasta można także wycinać szklanką‭)‬.‭ ‬Nadzieniem może być dobrze przyprawione mięso,‭ ‬kapusta z grzybami,‭ ‬twaróg z ciemniakami i cebulą‭ (‬pierogi ruskie‭)‬,‭ ‬twaróg na słodko z żółtkami jajem i wanilią oraz przeróżne owoce i jagody.

Racuchy przygotowywane są z mąki,‭ ‬świeżego lub zsiadłego mleka oraz drożdży.‭ ‬Do ciasta dodaje się czasem krojonych lub tartych jabłek,‭ ‬rabarbar,‭ ‬śliwki,‭ ‬jagody.‭ ‬Placki formuje się łyżką i przekłada wprost z naczynia na rozgrzany tłuszcz.‭ ‬Po upieczeniu posypywane są cukrem pudrem,‭ ‬podawane ze śmietaną lub marmoladą.

Z dań mięsnych popularny jest kotlet schabowy panierowany w jajku,‭ ‬mące i bułce tartej,‭ ‬befsztyk tatarski z dobrej jakości mielonej,‭ ‬surowej wołowiny oraz gotowana golonka,‭ ‬popularna także w Niemczech.‭ ‬Gulasz z duszonych kawałków różnego rodzaju mięs,‭ ‬kuchnia polska zawdzięcza wpływom z Niemiec.

Polska - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Polska

Galeria
Polska
Hotele
Polska

Kuchnia
Polska

Polska
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Polska Pogoda
Polska
Polska
Poradnik
Polska
Warto
zobaczyć
Polska
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Wielka Brytania zdrowie Bułgaria Zdrowie Francja zdrowie Austria Zdrowie Cypr Zdrowie

2 odpowiedzi na „Polska kuchnia

  1. Anti pisze:

    I jak tu nie kochać Polskiej kuchni. Same naturalne, smaczne składniki. OK – jest trochę tłusta, ale wiele zdrowych potraw też by się znalazło 😀

  2. Desmond pisze:

    Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez rosołku:-P. Wszystkie opisane potrawy są jak najbardziej polskie i uniwersalne dla całego kraju. Należy jeszcze pamiętać o niezliczonych przysmakach kuchni regionalnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *