Chorwacja kuchnia

Kuchnia chorwacka należy do bardzo urozmaiconych i różnorodnych.‭ ‬Składają się na nią wpływy śródziemnomorski,‭ ‬miejscowe‭ ‬-‭ ‬słowiańskie,‭ ‬ale także sąsiednich Węgier i Austrii‭ ‬-‭ ‬widoczne głównie w głębi lądu.

Na wybrzeżu dania przyrządzane są przeważnie z ryb,‭ ‬owoców morza i warzyw,‭ ‬przyprawiane aromatycznymi ziołami,‭ ‬w głębi lądu bardziej popularne jest mięso,‭ ‬warzywa strączkowe i zboża.
Świeże,‭ ‬dopiero złowione ryby podaje się najczęściej grillowane.‭ ‬Do popularnych gatunków należą barwena,‭ ‬dorada,‭ ‬sola i pietrosz.‭ ‬Zjemy także wspaniałe owoce morza‭ ‬-‭ ‬mule,‭ ‬kalmary,‭ ‬ostrygi,‭ ‬homary i inne.‭
Ostrygi podaje się na surowo skropione sokiem z cytryny lub octem winnym,‭ ‬z ostrą szalotką.‭ ‬Kalmary z grilla,‭ ‬ośmiorniczki z pieca,‭ ‬czarne risotto z kałamarnic,‭ ‬małże z ziemniakami,‭ ‬raćisi czyli krewetki i ryby przyrządzane na przeróżne sposoby.‭

Najdroższe,‭ ‬ale też najsmaczniejsze są ryby o białym mięsie jak śkarpin,‭ ‬zubatac,‭ ‬orada i brancin.‭ ‬Nieco tańsza ale równie pyszna jest sola.‭ ‬Największe hodowle ostryg rozciągają się u wybrzeży Półwyspu Peljeśac,‭ ‬w okolicach miasteczka Ston.
Dalmatyńska szynka‭ ‬-‭ ‬prsut,‭ ‬tradycyjny produkt chorwacki,‭ ‬jest najpierw suszona morskim wiatrem a następnie wędzona.‭ ‬Często podawana ze wspaniałym owczym serem z wyspy Pag i oliwkami.‭ ‬Inną specjalnością dalmatyńską jest buzara czyli scampi‭ (‬langustynki‭) ‬duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami,‭ ‬podawane z makaronem.

Z kuchnia turecką związana jest sarma,‭ ‬mielone mięso z przyprawami i ziołami,‭ ‬zawinięte w liście kapusty.‭ ‬Natomiast ryżowy rizot,‭ ‬podobny jest do włoskiego rizotto,‭ ‬z mulami i owocami morza.
Z warzyw strączkowych i innych jarzyn gotuje się manistrę,‭ ‬aromatyczną,‭ ‬gęstą zupę.‭ ‬W zimie używa się do niej kapusty i fasoli.

Wpływom węgierskim kuchnia chorwacka zawdzięcza pasticadę,‭ ‬gulasz wołowy gotowany na wolnym ogniu,‭ ‬podawany z mącznymi kluseczkami.
Na Istrii bardzo popularne są dania z makaronów i trufli‭ ‬-‭ ‬aromatycznych grzybów występujących w północnej części wybrzeża,‭ ‬np.‭ ‬makaron z fasolą i omlet z truflami.‭ ‬Przysmakiem jest wędzona szynka w białym winie z truflami.

Przystawki różnią się zależnie od regionu,‭ ‬hladni pladanj składa się z mięsa,‭ ‬sera,‭ ‬świeżych lub zaprawianych warzyw.‭ ‬Na Istrii będzie to wędzona szynka w cienkich plasterkach,‭ ‬owczy ser i zielone oliwki.‭ ‬Podravski pladanj składa się z suszonego ozorka,‭ ‬golonki,‭ ‬wędzonego sera,‭ ‬zielonej sałaty i ogórka.‭ ‬W Dalmacji jako przekąskę zjemy plasterki prsutu,‭ ‬cebulki z octu,‭ ‬czarne oliwki i pomidory.‭ ‬Pyszny Slavonski pladanj łączy tradycyjną kiełbasę,‭ ‬wędzony czarny salceson,‭ ‬różne rodzaje papryki i cebulę.
Wyspa Pag i okolice znane są z doskonałych potraw z jagnięciny,‭ ‬grillowanej lub przygotowywanej w specjalnych naczyniach przykrytych gorącymi węglami.‭ ‬W Lice zjemy doskonałą zupę z jagnięciny.
Chociaż do potraw z ryb i mięsa podawane są ziemniaki lub frytki,‭ ‬obowiązkowy jest także chleb‭ ‬-‭ ‬kruh,‭ ‬zawsze świeży,‭ ‬pieczony na miejscu także w restauracjach.
Popularnym deserem jest rozata przyrządzona z karmelu,‭ ‬jajek,‭ ‬mleka i gorzkiego likieru,‭ ‬podawana na zimno.‭ ‬Palacinki,‭ ‬naleśniki na słodko wypełniane są nadzieniem owocowym,‭ ‬roztopioną czekoladą lub mielonymi owocami włoskimi.

Klimat Chorwacji sprzyja winnej latorośli i produkcji wspaniałego wina jak i innych trunków.‭ ‬Do najbardziej znanych czerwonych win na wybrzeżu należą:‭ ‬Kastelet,‭ ‬Babic,‭ ‬Revelin,‭ ‬Postup i Dingac.‭ ‬Z win białych Bijeli Kastelet,‭ ‬Grk,‭ ‬Marastina,‭ ‬Malvazija i Posip.‭
W głębi Chorwacji popularne są:‭ ‬Grasevina,‭ ‬Bijeli Burgundac,‭ ‬Traminac,‭ ‬Silvanac Zeleni i Rizlin,‭ ‬a z czerwonych‭ ‬-‭ ‬Hrvatica,‭ ‬Portugizac,‭ ‬Frankovka i Crveni Burgundac.‭ ‬Wspaniałym winem deserowym jest Prošek,‭ ‬szczególnie ze Splitu.‭ ‬Do wina podawanego do obiadu,‭ ‬często dolewa się nieco wody mineralnej.
Z winnych wytłoczyn produkowana jest mocna wódka,‭ ‬loza,‭ ‬podobna nieco w smaku do greckiej grappy.‭ ‬Chorwacja znana jest z mocnych,‭ ‬aromatycznych likierów jak wiśniowy Maraskino,‭ ‬ziołowy Pelinkokovac i inne.‭ ‬Kraj słynie także ze śliwowicy i brandy.

Chorwacja - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Chorwacja

Galeria
Chorwacja
Hotele
Chorwacja

Kuchnia
Chorwacja

Chorwacja
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Chorwacja Pogoda
Chorwacja
Chorwacja
Poradnik
Chorwacja
Warto
zobaczyć
Chorwacja
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Czarnogóra Lesotho Jersey Chorwacja pogoda Chorwacja poradnik turysty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *