Chorwacja kuchnia

Kuchnia chorwacka należy do bardzo urozmaiconych i różnorodnych.‭ ‬Składają się na nią wpływy śródziemnomorski,‭ ‬miejscowe‭ ‬-‭ ‬słowiańskie,‭ ‬ale także sąsiednich Węgier i Austrii‭ ‬-‭ ‬widoczne głównie w głębi lądu.

Na wybrzeżu dania przyrządzane są przeważnie z ryb,‭ ‬owoców morza i warzyw,‭ ‬przyprawiane aromatycznymi ziołami,‭ ‬w głębi lądu bardziej popularne jest mięso,‭ ‬warzywa strączkowe i zboża.
Świeże,‭ ‬dopiero złowione ryby podaje się najczęściej grillowane.‭ ‬Do popularnych gatunków należą barwena,‭ ‬dorada,‭ ‬sola i pietrosz.‭ ‬Zjemy także wspaniałe owoce morza‭ ‬-‭ ‬mule,‭ ‬kalmary,‭ ‬ostrygi,‭ ‬homary i inne.‭
Ostrygi podaje się na surowo skropione sokiem z cytryny lub octem winnym,‭ ‬z ostrą szalotką.‭ ‬Kalmary z grilla,‭ ‬ośmiorniczki z pieca,‭ ‬czarne risotto z kałamarnic,‭ ‬małże z ziemniakami,‭ ‬raćisi czyli krewetki i ryby przyrządzane na przeróżne sposoby.‭

Najdroższe,‭ ‬ale też najsmaczniejsze są ryby o białym mięsie jak śkarpin,‭ ‬zubatac,‭ ‬orada i brancin.‭ ‬Nieco tańsza ale równie pyszna jest sola.‭ ‬Największe hodowle ostryg rozciągają się u wybrzeży Półwyspu Peljeśac,‭ ‬w okolicach miasteczka Ston.
Dalmatyńska szynka‭ ‬-‭ ‬prsut,‭ ‬tradycyjny produkt chorwacki,‭ ‬jest najpierw suszona morskim wiatrem a następnie wędzona.‭ ‬Często podawana ze wspaniałym owczym serem z wyspy Pag i oliwkami.‭ ‬Inną specjalnością dalmatyńską jest buzara czyli scampi‭ (‬langustynki‭) ‬duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami,‭ ‬podawane z makaronem.

Z kuchnia turecką związana jest sarma,‭ ‬mielone mięso z przyprawami i ziołami,‭ ‬zawinięte w liście kapusty.‭ ‬Natomiast ryżowy rizot,‭ ‬podobny jest do włoskiego rizotto,‭ ‬z mulami i owocami morza.
Z warzyw strączkowych i innych jarzyn gotuje się manistrę,‭ ‬aromatyczną,‭ ‬gęstą zupę.‭ ‬W zimie używa się do niej kapusty i fasoli.

Wpływom węgierskim kuchnia chorwacka zawdzięcza pasticadę,‭ ‬gulasz wołowy gotowany na wolnym ogniu,‭ ‬podawany z mącznymi kluseczkami.
Na Istrii bardzo popularne są dania z makaronów i trufli‭ ‬-‭ ‬aromatycznych grzybów występujących w północnej części wybrzeża,‭ ‬np.‭ ‬makaron z fasolą i omlet z truflami.‭ ‬Przysmakiem jest wędzona szynka w białym winie z truflami.

Przystawki różnią się zależnie od regionu,‭ ‬hladni pladanj składa się z mięsa,‭ ‬sera,‭ ‬świeżych lub zaprawianych warzyw.‭ ‬Na Istrii będzie to wędzona szynka w cienkich plasterkach,‭ ‬owczy ser i zielone oliwki.‭ ‬Podravski pladanj składa się z suszonego ozorka,‭ ‬golonki,‭ ‬wędzonego sera,‭ ‬zielonej sałaty i ogórka.‭ ‬W Dalmacji jako przekąskę zjemy plasterki prsutu,‭ ‬cebulki z octu,‭ ‬czarne oliwki i pomidory.‭ ‬Pyszny Slavonski pladanj łączy tradycyjną kiełbasę,‭ ‬wędzony czarny salceson,‭ ‬różne rodzaje papryki i cebulę.
Wyspa Pag i okolice znane są z doskonałych potraw z jagnięciny,‭ ‬grillowanej lub przygotowywanej w specjalnych naczyniach przykrytych gorącymi węglami.‭ ‬W Lice zjemy doskonałą zupę z jagnięciny.
Chociaż do potraw z ryb i mięsa podawane są ziemniaki lub frytki,‭ ‬obowiązkowy jest także chleb‭ ‬-‭ ‬kruh,‭ ‬zawsze świeży,‭ ‬pieczony na miejscu także w restauracjach.
Popularnym deserem jest rozata przyrządzona z karmelu,‭ ‬jajek,‭ ‬mleka i gorzkiego likieru,‭ ‬podawana na zimno.‭ ‬Palacinki,‭ ‬naleśniki na słodko wypełniane są nadzieniem owocowym,‭ ‬roztopioną czekoladą lub mielonymi owocami włoskimi.

Klimat Chorwacji sprzyja winnej latorośli i produkcji wspaniałego wina jak i innych trunków.‭ ‬Do najbardziej znanych czerwonych win na wybrzeżu należą:‭ ‬Kastelet,‭ ‬Babic,‭ ‬Revelin,‭ ‬Postup i Dingac.‭ ‬Z win białych Bijeli Kastelet,‭ ‬Grk,‭ ‬Marastina,‭ ‬Malvazija i Posip.‭
W głębi Chorwacji popularne są:‭ ‬Grasevina,‭ ‬Bijeli Burgundac,‭ ‬Traminac,‭ ‬Silvanac Zeleni i Rizlin,‭ ‬a z czerwonych‭ ‬-‭ ‬Hrvatica,‭ ‬Portugizac,‭ ‬Frankovka i Crveni Burgundac.‭ ‬Wspaniałym winem deserowym jest Prošek,‭ ‬szczególnie ze Splitu.‭ ‬Do wina podawanego do obiadu,‭ ‬często dolewa się nieco wody mineralnej.
Z winnych wytłoczyn produkowana jest mocna wódka,‭ ‬loza,‭ ‬podobna nieco w smaku do greckiej grappy.‭ ‬Chorwacja znana jest z mocnych,‭ ‬aromatycznych likierów jak wiśniowy Maraskino,‭ ‬ziołowy Pelinkokovac i inne.‭ ‬Kraj słynie także ze śliwowicy i brandy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *