Kuchnia chorwacka należy do bardzo urozmaiconych i różnorodnych. Składają się na nią wpływy śródziemnomorski, miejscowe - słowiańskie, ale także sąsiednich Węgier i Austrii - widoczne głównie w głębi lądu.
Na wybrzeżu dania przyrządzane są przeważnie z ryb, owoców morza i warzyw, przyprawiane aromatycznymi ziołami, w głębi lądu bardziej popularne jest mięso, warzywa strączkowe i zboża.
Świeże, dopiero złowione ryby podaje się najczęściej grillowane. Do popularnych gatunków należą barwena, dorada, sola i pietrosz. Zjemy także wspaniałe owoce morza - mule, kalmary, ostrygi, homary i inne.
Ostrygi podaje się na surowo skropione sokiem z cytryny lub octem winnym, z ostrą szalotką. Kalmary z grilla, ośmiorniczki z pieca, czarne risotto z kałamarnic, małże z ziemniakami, raćisi czyli krewetki i ryby przyrządzane na przeróżne sposoby.
Najdroższe, ale też najsmaczniejsze są ryby o białym mięsie jak śkarpin, zubatac, orada i brancin. Nieco tańsza ale równie pyszna jest sola. Największe hodowle ostryg rozciągają się u wybrzeży Półwyspu Peljeśac, w okolicach miasteczka Ston.
Dalmatyńska szynka - prsut, tradycyjny produkt chorwacki, jest najpierw suszona morskim wiatrem a następnie wędzona. Często podawana ze wspaniałym owczym serem z wyspy Pag i oliwkami. Inną specjalnością dalmatyńską jest buzara czyli scampi (langustynki) duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami, podawane z makaronem.
Z kuchnia turecką związana jest sarma, mielone mięso z przyprawami i ziołami, zawinięte w liście kapusty. Natomiast ryżowy rizot, podobny jest do włoskiego rizotto, z mulami i owocami morza.
Z warzyw strączkowych i innych jarzyn gotuje się manistrę, aromatyczną, gęstą zupę. W zimie używa się do niej kapusty i fasoli.
Wpływom węgierskim kuchnia chorwacka zawdzięcza pasticadę, gulasz wołowy gotowany na wolnym ogniu, podawany z mącznymi kluseczkami.
Na Istrii bardzo popularne są dania z makaronów i trufli - aromatycznych grzybów występujących w północnej części wybrzeża, np. makaron z fasolą i omlet z truflami. Przysmakiem jest wędzona szynka w białym winie z truflami.
Przystawki różnią się zależnie od regionu, hladni pladanj składa się z mięsa, sera, świeżych lub zaprawianych warzyw. Na Istrii będzie to wędzona szynka w cienkich plasterkach, owczy ser i zielone oliwki. Podravski pladanj składa się z suszonego ozorka, golonki, wędzonego sera, zielonej sałaty i ogórka. W Dalmacji jako przekąskę zjemy plasterki prsutu, cebulki z octu, czarne oliwki i pomidory. Pyszny Slavonski pladanj łączy tradycyjną kiełbasę, wędzony czarny salceson, różne rodzaje papryki i cebulę.
Wyspa Pag i okolice znane są z doskonałych potraw z jagnięciny, grillowanej lub przygotowywanej w specjalnych naczyniach przykrytych gorącymi węglami. W Lice zjemy doskonałą zupę z jagnięciny.
Chociaż do potraw z ryb i mięsa podawane są ziemniaki lub frytki, obowiązkowy jest także chleb - kruh, zawsze świeży, pieczony na miejscu także w restauracjach.
Popularnym deserem jest rozata przyrządzona z karmelu, jajek, mleka i gorzkiego likieru, podawana na zimno. Palacinki, naleśniki na słodko wypełniane są nadzieniem owocowym, roztopioną czekoladą lub mielonymi owocami włoskimi.
Klimat Chorwacji sprzyja winnej latorośli i produkcji wspaniałego wina jak i innych trunków. Do najbardziej znanych czerwonych win na wybrzeżu należą: Kastelet, Babic, Revelin, Postup i Dingac. Z win białych Bijeli Kastelet, Grk, Marastina, Malvazija i Posip.
W głębi Chorwacji popularne są: Grasevina, Bijeli Burgundac, Traminac, Silvanac Zeleni i Rizlin, a z czerwonych - Hrvatica, Portugizac, Frankovka i Crveni Burgundac. Wspaniałym winem deserowym jest Prošek, szczególnie ze Splitu. Do wina podawanego do obiadu, często dolewa się nieco wody mineralnej.
Z winnych wytłoczyn produkowana jest mocna wódka, loza, podobna nieco w smaku do greckiej grappy. Chorwacja znana jest z mocnych, aromatycznych likierów jak wiśniowy Maraskino, ziołowy Pelinkokovac i inne. Kraj słynie także ze śliwowicy i brandy.