[Not a valid template]Kuchnia litewska jest dość zróżnicowana, jednakże większość potraw trudno uznać za rdzennie litewskie. Z powodu licznych zawirowań dziejowych Litwa była poddana ciągłym zmianom i wpływom obcych kultur. Litwa była przez większość swojej historii krajem typowo rolniczym w związku z tym przeważała tam produkcja zbóż oraz produktów mlecznych.
Kraje bałtyckie mają dość podobną kuchnię i większość z nich prezentuje niezwykle kaloryczne menu. Wśród potraw narodowych możemy wyróżnić przede wszystkim pierogi, mięsiwa czy też kaloryczne zaciery. Kuchnia litewska nie jest może zbytnio zróżnicowana, ale dość smaczna.
Do najbardziej znanej potrawy kuchni litewskiej możemy zaliczyć Kindziuk. Jest to wędlina, która charakteryzuje się dość specyficznym zapachem i aromatem. Jest bardzo kwaśna, a jednocześnie bardzo dobrze doprawiona. Do kindziuka możemy dobrać chleb wileński, który jest sporządzony z kilku rodzajów mąki- tradycyjnie pieczony.
Kibny to innymi słowy pierogi, które są nadziewane rozmaitymi farszami. Kołduny sporządza się na tej samej zasadzie co uszka z tą jednak różnicą, iż farsz pozostaje surowy. Kołduny są zazwyczaj bardzo tłuste jak zresztą cała kuchnia litewska. Niewiele osób jest w stanie delektować się tymi specjałami, gdyż są niezmiernie tuczące i dla większości niestrawne.
Kugel, kolejne danie kuchni litewskiej, to babka ziemniaczana podawana zazwyczaj z mnóstwem skwarek i obficie potraktowana tłuszczem. Dużą atrakcją dla zagranicznego turysty są wszelkiego rodzaju sery ze szczególnym uwzględnieniem serów jabłkowych.
Ser jabłkowy nie jest w rzeczywistości wyrobem mlecznym. Tworzy się go na zasadzie zmieszania kilku składników takich jak kwaśne jabłka, odrobina cynamonu oraz cukier. Nie jest to produkt bardzo słodki, jednakże podaje się go zazwyczaj z gorzkimi napojami, najczęściej czarną kawą zaparzoną w tradycyjny, turecki sposób. Oprócz kawy możemy zamówić również wszelkiego rodzaju napoje herbaciane.
Wybierając się na wycieczkę na Litwę możemy zakosztować całej masy napojów alkoholowych z których słynie ten region świata. Są wśród nich takie alkohole jak chociażby ziołowe nalewki, miodowe specjały, starki czy piwa. Jeśli zaś chodzi o napoje bezalkoholowe możemy wybrać kwas chlebowy, który wbrew swojej niezbyt zachęcającej nazwie rzeczywiście orzeźwia i jest wyjątkowo smaczny.