[Not a valid template]Kuchnia marokańska niewątpliwie wyróżnia się spośród innych kuchni arabskich. Dzieje się tak dlatego, iż Maroko przez dłuższy czas pozostawało pod wpływem innych kultur, w związku z czym chętnie adaptowało zachodnie wzorce, również te związane bezpośrednio z kulinariami.
Kuchnia marokańska wykorzystuje szeroką gamę owoców i warzyw śródziemnomorskich, a nawet niektóre spośród owoców tropikalnych. Jeśli zaś chodzi o mięsa przeważa mięso baranie i jagnięce, wołowina, kurczak, mięso wielbłądzie, królicze, a także owoce morza, które stanowią podstawowy element kuchni. Charakterystycznym elementem kuchni marokańskiej jest również obfite wykorzystywanie aromatów z marynowanych cytryn.
Przyprawy są szeroko stosowane przy przyrządzaniu marokańskiej żywności. Do najczęściej wykorzystywanych należą między innymi: szafran, mięta, oliwki, cynamon, kminek, kurkuma, imbir, pieprz, papryka, nasiona anyżu, nasiona sezamu, kolendra, szafran.
Najbardziej popularną potrawą obiadową jest rzecz jasna kuskus, który stanowi połączenie kaszy i makaronu oraz różnego typu warzyw- potrawa jest znana i lubiana na całym świecie. Z mniej znanych dań możemy wymienić Harirę, czyli tradycyjną zupę ziemniaczaną z dużą ilością zielonych warzyw; zupę soczewicową; Merguez, czyli ostre, jagnięce mięso, które jest podawane z dużą ilością warzyw; Mrouzia, czyli jedno z nielicznych dań, które prezentuje połączenie jagnięciny z orzechami i miodem. Mięso przyrządzone na słodko nie jest szczególnie popularne w Maroku. Sałatki i przystawki są dość proste do przyrządzania i opierają się na łączeniu kilku smaków. Kuchnia marokańska jest dość obfita w desery; w dużej mierze zasadza się na smakach miodowo-orzechowo-waniliowych doprawianych odpowiednio ilością kardamonu i imbiru. Do najstarszych dań deserowych zaliczamy Pastili, które jest sporządzone z mielonych orzechów arachidowych, mleka i miodu. Kuchnia marokańska jest wysoko kaloryczna i obfituje w wiele tłustych potraw. Nie jest odpowiednia dla osób, które preferują łagodne posiłki bez dodatku przypraw.