[Not a valid template]Większość restauracji na Malediwach specjalizuje się w jednej z czterech rodzajów dostępnych tam kuchni. W hotelowych restauracjach spotyka się najczęściej kuchnię międzynarodową, typowe dania dostępne w hotelach na całym świecie – zależnie od klasy lokalu będzie dobra albo zjadliwa. Nie powinna jednak okazać się niejadalna. znajdą się też restauracje serwujące kuchnię europejską, azjatycką i oczywiście dania serwowane na Malediwach.
Miejscowa kuchnia jest dość bogata. Jej podstawą są ryby, głównie tuńczyk. Jako przyprawy służą często wiórki kokosowe, cebula , surowe chili, sól i sok z cytryny. Najbardziej popularną potrawą na Malediwach jest garudhiya. To klarowna zupa, zawierająca kawałki tuńczyka (w tym również całą głowę tej ryby!). Wypatroszona ryba krojona jest na kawałki, myta, a następnie gotuje się z niej bulion. Do przyprawienia używa się niekiedy cebuli, chili i curry. Jeśli wygotujemy prawie cała wodę i pozostanie gęsta maź z rybą, powstanie wówczas inna malediwska potrawa, rihaakuru.
Wiele potraw tamtejszej kuchni opiera się na rybach. Oprócz tuńczyka są to zazwyczaj miejscowe gatunki. Przysmakiem są suszone ryby, które następnie gotuje się lub smaży w drobnych kawałkach.
Ryby są głównym źródłem białka, ryż stanowi główne źródło węglowodanów, ale na niektórych wyspach popularny jest również chleb. Na Malediwach uprawia się też słodkie ziemniaki.
Każde danie w kuchni malediwskiej ma specjalną receptę dotyczącą gotowania, która jest mniej lub bardziej podobna we wszystkich regionach kraju. Kuchni Malediwów wprawdzie wykorzystuje elementy różnych tradycji kulinarnych, pożyczonych od sąsiadów, ale zostały one opracowane na nowo, miejscowi zrobili z nich własne tradycyjne dania. Przygotowując tamtejsze potrawy w domu, powinniśmy pamiętać o tym, by korzystać z odpowiedniej ilości przypraw. Są one niezbędne zarówno do smaku jak i do barwienia potraw.
Na Malediwach obchodzi się wiele świąt religijnych i narodowych, które wiążą się z tradycjami kulinarnymi. Specjalne potrawy przyrządzane są na Nowy Rok, Święto Ofiar, Urodziny Proroka i Święto Niepodległości (27 lipca).