Łotwa Kuchnia

lotwa-kuchnia Tradycyjna kuchnia łotewska należy do najbardziej pomysłowych w całej Europie. Widoczny jest tutaj wpływ sąsiadującej Estonii, Białorusi i Rosji oraz wciąż obecnej kultury niemieckiej.

Podstawą są ryby, o które zawsze było najłatwiej. Możemy zjeść łososia, śledzia, szprotki, pstrąga, płastugę i inne, podawane w rozmaity sposób, wędzone, gotowane, suszone, tradycyjnie solone, nadziewane, w zupach albo sałatkach. Z ryb słodkowodnych karpia, minogę, szczupaka, okonia i leszcza. W Rydze zjemy dorsza w sosie piwnym, rybę moczoną w mleku lub wędzoną flądrę na ciepło.

Łotewski posiłek często rozpoczyna się rybną przekąską jak marynowany, surowy łosoś lub pstrąg na rucoli z plasterkiem cytryny i świeżo zmielonym pieprze.

Z kuchni rosyjskiej zapożyczono zupę, soliankę, gotowaną na bazie mocnego rosołu mięsnego, rybnego lun grzybowego. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem pochodzącym od ogórków kiszonych, oliwek i cytryny. Koniecznie dodaje się śmietanę, pieprz, siekaną pietruszkę i koper oraz kapustę. Zależnie od rodzaju na soliankę bierze się kilka gatunków ryb, jednocześnie gotowanych, solonych i wędzonych lub kilka rodzajów grzybów także kiszonych, suszonych i marynowanych.

Inną potrawą pochodzącą z Rosji są popularne bliny pieczone z mąki lub ziemniaków.
Z zup łotewskich możemy zjeść maizes, z chleba kukurydzianego, cukru, rodzynek, cynamonu z dodatkiem wody. Chleb przypiekany jest najpierw przez pół godziny w gorącym piekarniku, aż nabierze złocistego koloru a potem moczony w wodzie i przecierany przez sitko. Na końcu zupę dekoruje się bitą śmietaną.

Obok nich potrawy mączne i wspaniały, ciemny, żytni chleb. Do ulubionych wypieków należą bułeczki z serem, dżemem lub makiem, przepyszne rogaliki i pączki. Chleb pszenny i żytni ma wiele odmian i gatunków, często z dodatkiem lubianego tutaj kminku, warto spróbować chrupiącego, świeżego chleba z orzechami. Może być także żytnio-kwaśny, słodko-kwaśny lub z rodzynkami. Do wypieku używa się grubo mielonej mąki.

Ze wszystkich resztek przyrządza się sałatki, zapiekanki i dania jednogarnkowe, aby nic się nie zmarnowało. Szczególnie smakowita jest speka piradzini – zapiekanka z boczkiem. Do popularnych sałatek zalicza się Rasols, sałatkę z młodych ziemniaków, zielonej cebulki, solonych sardeli, gotowanego jajka, szynki, ogórka i koperku podawaną z sosem z białego wina, octu i świeżo startego chrzanu. Czasami dodaje się także pokrojone w kostkę, surowe jabłko.

Mięso podaje się najczęściej wędzone, popularna jest smażona golonka i galaretka wieprzowa, czasem wołowina, baranina i drób.

Oprócz tego pieczone pierożki nadziewane słoniną lub tłustym boczkiem, farszem ziemniaczano-marchwiowym, twarogiem lub kapustą.

Dania serwuje się polane gęstym, zawiesistym sosem na śmietanie. Mięso chętnie łączączone jest z kapustą i kminkiem. Kapusta ma swoje trzy rodzaje – kwaśną, słodką i pośrednią.

Ciasto na pierogi, inaczej niż w Polsce, wyrabiane jest z ciasta z dodatkiem drożdży. Farsz może być pikantny lub słodki z makiem i miodem lub jabłkami i cynamonem. Obecnie wyrabiany jest także z różnych gatunków sera pleśniowego.

Ważnym składnikiem kuchni jest fasola i groch, szczególną popularnością cieszy się tzw. szary groch, podawany z boczkiem i cebulą na kolację wigilijną. Potrawę taką popija się maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem.

Czasami do szarego grochu podaje się tradycyjną skabpurtą czyli schłodzone, zsiadłe mleko z kaszą jęczmienną i kwaśną śmietaną. Ziarna jęczmienia lub kaszę jęczmienną gotuje się do miękkości bez dodatku przypraw lub soli, do lekko wystudzonej dodaje się mleko i czeka aby całość „wyrosła” przez 6 do 12 godzin. Następnie jest chłodzona i podawana ze śmietaną.

Z dań słodkich przygotowywana jest zupa z chleba, słodki deser z ciemnego pieczywa, rodzynek, miodu i cynamonu, ciasteczka zwane niedźwiedzimi uszkami, jabłka pieczone z cynamonem, polane słodką śmietaną.

Łotwa słynie ze wspaniałego piwa, do najpopularniejszych należy Aldaris, a obok niego inne tradycyjne gatunki jak Uzavas, Piebalgas i Tervetes. Tradycja warzenia piwa na Łotwie jest bardzo stara, stare receptury przewidują jeszcze wkładanie worków z jęczmieniem do rzeki aby wykiełkował a także wykorzystywanie rozmaitych ziół zamiast chmielu. W języku łotewskim istnieje bardzo bogate słownictwo dotyczące tego trunku.

Aldaris jest największym browarem, posiadającym około 40% rynku, mimo to warto spróbować także piwa z małych, tradycyjnych browarów jak Brenguļu, Krāslavas, Valmiermuižas, Lodiņa i Alus. Najstarszym browarem Łotwy jest istniejący od 1590 r. Cēsu. W XIX wieku wspaniałe ryskie piwo sprzedawane było w Warszawie, Baku i Władywostoku.

Łotwa - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Łotwa

Galeria
Łotwa
Hotele
Łotwa

Kuchnia
Łotwa

Łotwa
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Łotwa Pogoda
Łotwa
Łotwa
Poradnik
Łotwa
Warto
zobaczyć
Łotwa
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Ryga pogoda Jurmała pogoda Jelgava pogoda Cesis pogoda Liepaja pogoda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *