[Not a valid template]Izrael ma wielkie tradycje kulinarne,a co za tym idzie w jego kuchni występuje cała masa specjalnych przepisów. Losy narodu żydowskiego, rozsianego po całym świecie, wplotły się również w kulinaria, w których występuje niesamowita ilość wariantów niektórych receptur.
Większość z nas prawdopodobnie zna falafel – smażony kotlet z ciecierzycy, podawane z sałatką, niekiedy w pieczywie pita. Dla jedzących mięso, zapewne ciekawsza będzie szałarma, czyli jagnięcina w plasterkach, z dodatkami, również zamknięta w picie. Obie potrawy są tzw. tanimi posiłkami.
Domowa kuchnia jest nieco bardziej wyszukana. Tradycyjnym daniem na szabat jest czulent, rodzaj gulaszu z koszernego mięsa z ciecierzycą, cebulą i kaszą, niekiedy spożywany z knedlami. Paradoksalnie jednym z powszechniejszych dań są tzw. cygara marokańskie – ostro przyprawione pieprzem mięso jest pieczone i siekane, podawane w rurkach z ciasta (coś jak dostępny w Polsce kebab rollo, ale o nieco intensywniejszym smaku).
Oczywiście w kuchni izraelskiej pojawia się wiele specjałów kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, jak szaszłyki, kebab, baklawa czy musaka. Tą ostatnią w restauracyjnych menu możemy łatwo pomylić z izraelskim daniem mussachan, które składa się z ostro przyprawionego mięsa drobiowego, z dodatkiem cebuli i migdałów. Pod nazwą sałatka jerozolimska będzie się z kolei ukrywała to, co znamy jako sałatka grecka. Tylko prawdziwi smakosze zauważą różnicę w białym serze, który jest lokalnym odpowiednikiem greckiej fety.
Amerykanizacja Izraela oznacza także, że smakosze fas foodów znajdą tam takie znane marki, jak McDonalds, Burger King, Pizza Hut i Dunkin 'Donuts.
Woda z kranu jest w Izraelu zdatna do picia, niemniej jednak osoby o wrażliwych żołądkach powinny trzymać się wody butelkowanej. Izraelczycy nie mają zwyczaju dodawać lodu do swoich napojów, więc jeśli chcesz lód, poproś o „kerakh”.
Nie wszystkie potrawy, na jakie natrafimy w Izraelu będą koszerne. Restauracje, które są koszerne poznamy najłatwiej po tym, że są zamknięte na szabat. Taka restauracja powinna mieć certyfikat Teudat wywieszony w oknie lub udostępniony do sprawdzenia.