Austria Kuchnia

austria-kuchnia Kuchnia austriacka ma wielonarodowy charakter dawnej monarchii austro-węgierskiej. Łączy w sobie wpływy niemieckie, włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.

O narodową potrawę, czyli sznycel po wiedeńsku, od lat trwają spory. Oryginalny przyrządzany jest z cielęciny, panierowanej w bułce tartej i usmażonej na maśle (podawany z plasterkiem cytryny).
Podrabiany, ze względu na cenę mięsa, robiony jest z wieprzowiny. Stosowanie nazewnictwa kontroluje Aufsichtsbehörde – prawdziwy sznycel nosi nazwę Wienerschnitzel, natomiast wieprzowy – Schnitzel Wiener art.

Bardzo ważne miejsce zajmują zupy, rozpoczynające główny posiłek, najczęściej podawany jest rosół ze szpinaku z kluskami czyli Markknödelsuppe oraz Frittatensuppe, esencjonalny wywar mięsny z przyprawami, podawany z usmażonymi i pokrojonymi w paski naleśnikami. Zupa czosnkowa czyli Knoblauchsuppe z dodatkiem bitej śmietany i szczypiorku.

Wymyślono wiele dodatków do zup, oprócz kluseczków i knedelków także makarony drobne lub wstążki.
Do drugiego dania podaje się ziemniaki w postaci frytek lub podsmażanych plastrów (Gerostete), a także tradycyjnie gotowane w wodzie.

Dużą popularnością cieszy się Bauernschmaus składający się z kilku gatunków mięsa (potrawa ta pochodzi z terenów wiejskich). Jego podstawę stanowi głównie wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina oraz parówki. Podawana z kiszoną kapustą z kminkiem oraz kluskami.

Stelzer, gotowana i zapiekana golonka, znakomicie smakuje z doskonałym, miejscowym piwem.
Leberknödelsuppe to smakowity rosół wołowy posypany świeżym majerankiem i zieloną natką pietruszki, serwowany z pulpetami z wątróbki.

Pod nazwą Tiroler Eierspeise najczęściej kryje się zapiekanka przyrządzana z ziemniaków w plastrach, jajek, sardeli, śmietany z zieloną natką pietruszki i czarnym pieprzem. Eierspeise to także gęsta jajecznica podawana na małej patelni.

Z kuchni węgierskiej pochodzi Rindgulasch, gulasz wołowy z ostrą, czerwoną papryką a także Gefullte Paprika, papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną, polana sosem pomidorowym. Natomiast do tradycji niemieckich nawiązuje Erdäpfelgulasch, sałatka ziemniaczana podawana na ciepło, z parówkami.
Sałatka Eierschwammerl przyrządzana jest z jajek na twardo i marynowanych kurek. Natomiast do popularnego gulaszu z kurek, dodawana jest posiekana cebula, masło, śmietana i słodka papryka, a dla smaku czarny pieprz i ocet. Podstawą Heringsalad są śledzie i ziemniaki.
Smakowity Gefüllte Kalbsbrust to mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn.
Danie Tafelspitz przyrządzane jest z soczystych płatów wołowiny, gotowanej w wywarze z jarzyn. Może być podawane z różnymi sosami – tatarskim, chrzanowo – jabłkowym lub pomidorowym z podsmażanymi, tartymi ziemniakami.

Austriacka kuchnia słynie jednak przede wszystkim z deserów. Ciasto na tradycyjne strudle jest bardzo delikatne, zarabiane z mąki, jajek i odrobiny tłuszczu a następnie rozwałkowane bardzo cienko. Może być nadziewane malinami, jagodami lub innymi owocami.

Apfelstrudel powstaje z dodatkiem masy z jabłek i bitej śmietany, podawany na ciepło.
Palatschinken, przepyszne naleśniki z serem, owocami lub sosem czekoladowym, posypane jeszcze cukrem pudrem, zostały przejęte od Węgrów (podobne zjemy w Budapeszcie).

Linzentorte to migdałowe lub orzechowe ciasto z malinami lub dżemem morelowym – nadającym deserowi niepowtarzalnego smaku.

Sachertorte składa się głównie z pysznej, grubej polewy czekoladowej do której znakomicie pasuje warstwa kwaskowatego dżemu śliwkowego lub morelowego. Natomiast Mohr im Hemd przygotowywany jest z masy budyniowej, czekoladowo – orzechowej, oblanej gorącą czekoladą z dodatkiem bitej śmietany.

Austria - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Austria

Galeria
Austria
Hotele
Austria

Kuchnia
Austria

Austria
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Austria Pogoda
Austria
Austria
Poradnik
Austria
Warto
zobaczyć
Austria
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Dolina Pitztal pogoda Dolina Paznauntal pogoda Dolina Otztal pogoda Kitzbuhel pogoda Gasteinertal pogoda

Jedna odpowiedź na „Austria Kuchnia

  1. Paweł pisze:

    Sznycel to najbardziej lubię :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *