Kuchnia albańska walorami smakowymi przypomina inne kuchnie krajów bałkańskich, wzbogacone przez wpływy tureckie. Sztuka kulinarna jest znakomicie rozwinięta i bogata.
Do najpopularniejszych potraw należy pieczona lub grilowana baranina, podawana w przypominającym podpłomyk chlebie pita.
Zamiast masła i oleju używa się znakomitej oliwy z oliwek, uprawianych powszechnie w całym kraju. Chętnie jedzone jest mięso (mish), ziemniaki, pomidory i cebula.
Do najpopularniejszych serów należy feta, a częstym dodatkiem do dań lub samodzielnym daniem jest znakomity jogurt.
Narodowym trunkiem jest mocna wódka wyrabiana z winogron lub innych owoców, rakija, ale pije się także dużo młodego wina, podawanego praktycznie do każdego posiłku.
Na wybrzeżu zjemy ryby – leszcze morskie czy węgorze, przyrządzane w rozmaity sposób. W miejscowych jeziorach występuje gatunek pstrąga, koran.
Zupę z baraniego łba, paçë koke, zjemy na prowincji.
Dania kuchni albańskiej są łagodniejsze niż w Serbii, Czarnogórze czy Bułgarii, za to bogato doprawione ziołami. Owoce morza, frutti e detit są tanie i niezwykle smaczne, najtańsze w tawernach nad samym morzem. Oprócz małży i krewetek znajdziemy także kalmary.
Na ulicach sprzedawana jest smakowita przekąska byrek, rodzaj strudla nadziewanego mięsem, serem, szpinakiem, pomidorami czy cebulą.
Fasule to bardzo smaczna zupa z białej fasoli z kawałkami mięsa lub w wersji wegetariańskiej, podawana w niewielkich miseczkach.
Gofte, grilowane mięsne kotleciki, przygotowuje się z dwóch rodzajów mięsa, baraniny i wołowiny, mielonych podwójnie. Do zmielonego mięsa dodaje się odrobinę mąki i wody, zmieloną cebulę, czosnek, zioła i przyprawy. Całość jest wyrabiana jak nasze kotlety mielone i formowana w niewielkie ruloniki, po czym grilowana. Podawane są najczęściej z pitą lub pieczonymi ziemniakami, polane sosem tzatziki lub czosnkowym.
Świetnie smakuje także z ajwarem, czyli lekko pikantną pastą z bakłażanów, słodkiej papryki, pomidorów, marchwi, octu i zmielonej papryki. Także z sałatkami – z papryki i pomidorów lub ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i sera owczego.
Fileta Qengji to smakowity filet jagnięcy, zamarynowany w oliwie z oliwek, oregano, tymianku, czosnku, occie, miodzie i soku z cytryny. Na mięsie kładzie się ser mozzarella i zapieka. Podawany jest z ryżem pilaf i sałatką z pomidorów, oliwek i sera feta.
Mëlçitë skuqen me gjize jest przygotowywana ze smażonej wątróbki i słonego twarożku. Do mięsa dodaje się cebulę, czosnek, pomidory oraz doprawia solą, pieprzem i oregano.
Ryżowy pilaf jest popularny na całych Bałkanach. Do uprażonego ryżu dodaje się dużo warzyw i ziół jak koperek, kminek, czosnek i inne. Pilaf można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do innych.
Qofte të skarës przypomina nieco gofte, mielone mięso miesza się z podsmażoną cebulką, odrobiną mąki i oliwy oraz aromatycznymi przyprawami.
Mięso jagnięce z jogurtem, czyli Qengij me kos, to jagnięcina gotowana z czosnkiem i podawana z jogurtem naturalnym.
Wpływom tureckim kuchnia albańska zawdzięcza baklawę, chociaż miejscowa jest dużo uboższa niż turecki. Niemniej wyjątkowo smaczna. Przygotowuje się ją tradycyjnie na Sylwestra i inne huczne święta. Cienkie ciasto, przypominające francuskie układa się warstwami, nadziewając różnymi przysmakami – orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami, miodem, cynamonem z dodatkiem soku z pomarańczy.
Na północy kraju zjemy oriz më tamel, pudding ryżowy z owczego mleka. Dodaje się do niego jajka, cukier, rodzynki i inne przysmaki, zależnie od przepisu.