Skomplikowana historia kraju sprawiła, że rumuńska kuchnia jest niezwykle ciekawa i różnorodna. Składają się na nie wpływy tureckie, niemieckie, serbskie i węgierskie.
Do grupy znakomitych zup o kwaśnym smaku nazywanych wspólnym mianem ciorbӓ zalicza się chłopską zupę z wołowiną, grochówkę z wędzonym mięsem, zupę rybną w stylu dunajskim, zupę z sałaty i wędzonego mięsa, ciorba de legume – zupa warzywna, z klopsikami czy rzadkie flaczki (ciorba de burta).
Supa oznacza czyste zupy jak rosół z kury z kluskami lub makaronem, do tej grupy należy także pyszna ciorba de praz czyli zupa z pora. Turecka ciulama to tłusty rosół, zagęszczony mąką i masłem.
Chętnie jada się tutaj różne gatunki mięsa, głównie wieprzowinę, soczystą wołowinę i drób ale także potrawy mączne, warzywa i owoce. Tak jak wiele kuchni europejskich także rumuńska zna danie przypominające gołąbki, tutaj nazywane sarmale, przyprawione, mielone mięso zawija się w liście kapusty lub winorośli i gotuje. Z Turcji pochodzi z kolei mamaliga, przygotowana z mielonej kukurydzy, sera i masła, w konsystencji i smaku podobna do włoskiej pulenty.
W czasie Wielkanocy przyrządzany jest tradycyjny stufat de miel czyli pyszny stek jagnięcy w czosnku, na Wołoszczyźnie można go zjeść w niektórych restauracjach przez cały rok. Z południa pochodzi także ardei umpluti, papryka faszerowana doprawioną, mieloną wieprzowiną oraz ryżem, uduszoną w sosie pomidorowych. Musaka de cartofi to zapiekanka z ziemniaków, przyprawionej na ostro wieprzowiny, baraniny i wołowiny upieczonych na smalcu.
Oltenia na środkowej Wołoszczyźnie słynie z wędzonych, mocno przyprawionych kiełbasek cârnăciori olteneşti. Najlepiej smakują z z fasole bătută lub iahnie puree z fasoli wymieszane z olejem i smażoną cebulą. Charakterystyczną potrawą kuchni rumuńskiej jest tochitură moldovenească , połączenie wieprzowych kiełbasek, nerek, podrobów, kawałków steku i wędzonej szynki, uduszonych w pikantnym sosie, podawanych z mamałygą, sadzonymi jajkami i słonym serem. Znakomicie smakują także podawane jako przystawka mici, małe kiełbaski z baraniny i wołowiny grillowane a następnie podawane z chlebem i musztardą. Z Mołdawii wywodzą się pârjoale moldoveneşti, klopsy wieprzowo – cielęce połączone jajkiem, smażoną cebulką, melkiem, masłem i ziemniakami, mocno przyprawione i oprószone na koniec mąką kukurydzianą. Klopsy smaży się i podaje z sosem pomidorowym. Frigariu to grillowane szaszłyki przyrządzone z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli.
Na deser po obfitym obiedzie podawane są papanaşi czyli wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami lub clătite cu dulceaţă – naleśniki z konfiturami albo clătite cu brânză şi miere naleśniki z serem i miodem. Budincă cu brânză şi stafide to budyń z serem i rodzynkami.