Turcja kuchnia

kuchnia-turcja Kuchnia turecka jest typowa dla basenu Morza Śródziemnego. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza używaniu tylko świeżych produktów, które trafiają do garnka wprost z targu lub morza.

Każdy region posiada indywidualną specyfikę, stąd możemy wyróżnić kuchnię wybrzeży Morza Marmara, wybrzeży Morza Egejskiego, centralnej Anatolii, południowo – wschodniej części kraju, wschodniej Anatolii i wybrzeża Morza Czarnego.

Wbrew obiegowej opinii wcale nie jest ostra, dania charakteryzują się harmonijnym smakiem a przyprawy i zioła używane są umiejętnie i z umiarem. Do ulubionych ziół należą natka pietruszki, koperek, mięta pieprzowa, kolendra, liście laurowe a z przypraw pieprz, ziele angielskie i suszona papryka.

Podstawowym mięsem jest baranina, najczęściej opiekana na ruszcie, podawana z gęstym sosem z dodatkiem drobno mielonych orzeszków piniowych lub migdałów.

Dania są gotowane, pieczone lub smażone w dobrej jakości oleju.
Spożywa się dużo pieczywa, tak do głównych posiłków jak i do przekąsem. Występują trzy rodzaje chleba, pulchny, pszenny ekmek, cienki pide i przypominający obwarzanki z sezamem simit.

Posiłek należy zacząć od rakii, tradycyjnej wódki, pitej dla poprawienia apetytu. Rakie robi się z soku winogronowego z dodatkiem aromatycznego anyżu. Następnie nadchodzą przystawki, czyli mezeler, najczęściej warzywa na zimno, klopsiki z mięsa siekanego w sosie, sałatki i pyszna, marynowana ryba.

Popularnym warzywem jest fasola, biała lub zielona, podawana z sosem pomidorowym, puree z bakłażana w lekko słonym sosie jogurtowym, imambayildi czyli duszone bakłażany z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Natomiast kabak kizartmasi przygotowywany jest ze smażonych krążków cukinii z sosem jogurtowym, na zimno.

Na śniadanie jada się ser, zazwyczaj owczy beyaz peynir oraz żółty, owczy kasar, pomidory, oliwki, ogórki z chlebem, a jako dodatek masło, miód, dżem, popijane z herbatą. Natomiast zimą soczewicę, mięso i flaczki.
Kuchnia turecka posiada wiele wspaniałych zup jak Sebzeli Ezme Kirmizi Mercimek Çorbasi czyli krem z czerwonej soczewicy, warzyw i oczywiście przecieru pomidorowego, Yayla Çorbasi przygotowywana jest z ryżu, jogurtu, mąki pszennej, jajka z dodatkiem suszonej mięty. Najlepszy jogurt przygotowywana na płaskowyżach, stąd yayla w nazwie, oznaczająca płaskowyż.

Popularna jest także bezelye, pyszna zupa z zielonego groszku czy mercimek aorbasi przygotowana z soczewicy. Generalnie tureckie zupy można podzielić na warzywne, mięsne i rybne.

Ryby i owoce morza są szczególnie łatwo dostępne w Istambule. W zimie można zjeść tłuste ryby jak tasergal i makrela, przyrządza się je na rozmaite sposoby, najczęściej pieczone na grillu lub duszone w aromatycznym sosie. Hamsi pilavi jest potrawą pochodzącą znad Morza Czarnego, do jej przygotowania używa się sardeli i ryżu i podaje z różnymi dodatkami. Levrek pilakisi to gulasz z okonia morskiego, cebuli, kartofli i czosnku.
Ogromną popularnością cieszą się Karides güveç przypominające gulasz lub gęstą zupę krewetki z papryką, pomidorami posypane grupo tartym serem.

Kebab ma w Turcji ponad 200 rodzajów, zwykle jest to mielone mięso jagnięcia, barana lub kurczak, marynowane i grillowane na obracanym rożnie a potem pokrojony w cienkie plastry. Rodzajem kebaby jest kofta czyli kulki z mięsa mielonego.

Pilaw ma wiele odmian i wariacji, jego podstawą jest ryż podsmażony na oleju, oliwie lub maśle z dodatkiem warzyw i przypraw. Następnie ryż podlewany jest bulionem i gotowany z dodatkiem ostrych ziół. Do tak przygotowanej bazy można dodawać praktycznie wszystko, mięso baranie, ryby, warzywa, kurczaka z rodzynkami i orzeszkami pinii, cukinię z migdałami i orzechami. Przepisów jest niezliczona ilość.

Prostym ale niezwykle smacznym daniem jest kumpir, ugotowany lub upieczony ziemniak nadziewany kukurydzą, groszkiem, oliwkami, ogórkiem, serem, masłem i polany sosem.

Dolma są bardzo podobne do naszych gołąbków, oprócz Turcji znane także w Rosji, Iranie, na Kaukazie, Azji Środkowej i Południowej. Zamiast liści kapusty często używa się ugotowanych w rosole liści winogronowych.
Podstawą farszu są cukinia, bakłażan, pomidory i papryka, z dodatkiem mięsa lub bez niego. Mięsne podawane są na ciepło z gęstym sosem, bezmięsne przeważnie na zimno. jako wypełnienia używa się ryżu lub innych ziaren z dodatkiem cebuli, pietruszki, ziół i przypraw, do wegetariańskich dolma dodawana jest oliwa z oliwek, rodzynki, orzechy. Na wybrzeżu jako nadzienie mogą występować także makrele, kalmary i małże.

Jako desery jada się Asure z fasoli i bakalii, Frinda sutlac – pieczony pudding ryżowy, Istambuł jest sławny za sprawą swojej baklawy z ciasta półfrancuskiego przełożonego warstwami posiekanych orzechów lub migdałów, polanych miodem lub syropem. Tavuk gögsü kazandibi to mleczny deser z pokrojoną cieniutko piersią z kurczaka.

Do najpopularniejszych win należy Kavaklidere i Doluca, dosyć drogie jak na wino stołowe. Jako dodatek do obiadu można polecić Villa Doluca, Majestic i Merlot z Izmiru.

Turcja - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Turcja

Galeria
Turcja
Hotele
Turcja

Kuchnia
Turcja

Turcja
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Turcja Pogoda
Turcja
Turcja
Poradnik
Turcja
Warto
zobaczyć
Turcja
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Turcja Turcja mapa Turcja Efez Turcja kuchnia Turcja galeria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *