Meksyk kuchnia

meksyk-kuchnia Kuchnia stanowi jeden z istotniejszych elementów życia Meksykanów. Jest tak różnorodna, jak różnorodny jest sam Meksyk. Wynika to zarówno z wciąż obecnych licznych wpływów kultur prekolumbijskich (trzeba pamiętać, że 60 proc. mieszkańców Meksyku stanowią Metysi) Majów, Azteków i Zapoteków jak i późniejszym wpływom hiszpańskim.

Dzięki kuchni meksykańskiej zmieniła się kuchnia na całym świecie. To z tego kraju do Europy, a następnie do innych krajów trafiły pomidory, papryka i kukurydza i kakao, które Aztekom i Majom służyło do wyrobu rytualnego napoju – czekolady.

Dzisiejsza kuchnia meksykańska podobnie jak ta prekolumbijska oparta jest głównie na fasoli, mięsie szczególnie indykach (choć przed podbojem przez Hiszpanów była to dziczyzna), rybach i kukurydzy różnych odmianach papryk i chili i przez stulecia niewiele się zmieniła.

W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków.
Wiele tradycyjnych potraw meksykańskich ma swoje regionalne odmiany i będzie zupełnie odmiennie smakować w różnych częściach kraju. Na południu je się zdecydowanie ostrzej, niektóre potrawy są dla Europejczyka wręcz palące, natomiast im dalej na północ, tym potrawy łagodniejsze. Jedna z podstaw wyżywienia Meksykanów – tortilla czyli placek zastępujący chleb – także inaczej się przyrządza w różnych częściach – na północy jest robiony z mąki pszennej, a na południu wyłącznie z kukurydzianej.
Na wybrzeżu je się bardzo dużo ryb i owoców morza.

Najbardziej znane potrawy

Będąc w Meksyku są potrawy, które wręcz trzeba spróbować, inaczej wspomnienia z tego kraju nie będą kompletne.

Czekolada – meksykańska czekolada niewiele ma wspólnego ze słodkim napojem podawanym w polskich kawiarniach. Ta meksykańska to podawana na zimno mieszanina ziaren kakaowca, chili i ziaren kukurydzy. Napój jest bardzo popularny na półwyspie Jukatan oraz w południowej części kraju.

Cariche lub Ceviche – popularna zwłaszcza na północy kraju surowa ryba marynowana w soku z limonki, dzięki której białko ulega ścięciu.
Taco – podawane w restauracji jako przystawka – tortilla kukurydziana z dodatkiem mięsa wołowego, chili, fasoli lub kukurydzy i pomidorów
Burrito – odmiana taco występująca na północy kraju. Tortilla pszenna z nadzieniem mięsno – warzywnym. Znane jest także jako taco de Canasta – taco z mąki pszennej.
Indyk lub kurczak w sosie mole poblano – to jedna z tradycyjnych potraw meksykańskich podawana z okazji świąt. Sos mole poblano robi się z czekolady i dużej ilości kilku gatunków papryczek chili.
Chilles rellenos – papryczki chili faszerowane mięsem lub serem, a następnie smażone w głębokim tłuszczu
Enchilada – kukurydziana tortilla polana ostrym sosem, a następnie wypełniona mięsem lub owocami morza, warzywami, serem. Podawana z dodatkiem śmietany, cebuli, chili i kolendry
Huevos rancheros – jajka sadzone zawijane w tortilli z dodatkiem pomidorów, chili, czasem ostrego sosu, czosnku i cebuli.
Salsa – sos przeważnie zrobiony z drobno pokrojonych pomidorów z dodatkiem kolendry, czosnku, cebuli, papryki i chili.
Guacamole – znany od czasów Azteków sos ze zmiażdżonych owoców awokado z dodatkiem cebuli, soli, soku z limonki często z dodatkiem chili i kolendry.

To tylko niektóre z propozycji meksykańskich specjałów. Warto próbować kuchni regionalnych, szczególnie w niewielkich restauracyjkach w których bywa miejscowa ludność

Popularne napoje alkoholowe

Tequila – chyba najbardziej znana w naszym kraju wódka meksykańska. Jest odmianą mezcalu. Uzyskuje się ją ze sfermentowanego soku błękitnej agawy, który po kilkukrotnej destylacji leżakuje w dębowych beczkach. Rozróżnia się dwa rodzaje tequili białą i złotą. Tą pierwszą podaje się z solą i plasterkiem limonki, natomiast złotą z pomarańczą i cynamonem. Warto jednak wiedzieć, że Meksykanie najczęściej popijają ten trunek be żadnych dodatków.

Mezcal – tradycyjna wódka meksykańska. Dokładne tłumaczenie nazwy to gotowana agawa. Otrzymywana jest z rdzenia różnych gatunków agawy. Po destylacji trunek ma około 90 proc. alkoholu i pije się go bez rozcieńczania. Mezcal leżakuje przez kilka miesięcy do nawet kilku lat w szklanych pojemnikach. Charakterystyczne (choć nie we wszystkich gatunkach mezcalu stosowane) dla tego trunku jest także włażenie do butelki 1-2 gąsienic żerujących na agawach.
Piwo – napój bardzo popularny, istnieje wiele gatunków i lokalnych odmian. Często popija się je z dodatkiem cząstki limonki.

Popularne drinki:

Margarita – bodaj najbardziej znany meksykański drink. Skład: tequila, likier pomarańczowy, sok z limonki
Pina colada – najczęściej podawany w kurortach. Skład: mleko kokosowe, sok z ananasa, rum

W Meksyku w barach, kawiarniach i restauracjach powinno się zostawiać napiwki. Ich wysokość, to zazwyczaj 10 – 15 proc. Co ciekawe napiwki przyjęte są także za wykonywanie innych usług – na przykład nalanie benzyny na stacji.

Meksyk - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Meksyk

Galeria
Meksyk
Hotele
Meksyk

Kuchnia
Meksyk

Meksyk
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Meksyk Pogoda
Meksyk
Meksyk
Poradnik
Meksyk
Warto
zobaczyć
Meksyk
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Egipt warto zobaczyć Maroko warto zobaczyć Tunezja warto zobaczyć Mauritius warto zobaczyć Portoryko Warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *