Kuchnia Sri Lanki wywodzi się z wielkiej i różnorodnej kuchni Azji Południowej. Sporo w niej wpływów indyjskich, jednak wiele potraw wyraźnie różni się od tych przygotowywanych na kontynencie. Podstawowe różnice polegają na stopniu pikantności. Kuchnia ze Sri Lanki jest o wiele bardziej pikantna od indyjskiej. Duża w tym zasługa papryczek, które sa hodowane na wyspie. Chodzi przede wszystkim o gatunki amu miris, kochchi miris i maalu miris.
W czasach kolonialnych Sri Lanka była ważnym centrum handlu morskiego, dlatego wiele potraw czerpie wpływy z kuchni mocarstw kolonialnych. Daje się to zauważyć nie tylko w składnikach, ale również w sposobie przyrządzania potraw. Smażone plastry bekonu czy lokalna odmiana jajecznicy łącza się tu z lokalnymi warzywami przyprawami, tworząc dania o wyjątkowym charakterze.
Na Sri Lance codziennie spożywa się tam ryż, w różnych postaciach i na każdą okazję. A Azji Południowej spożywa się wiele odmian ryżu. Ryż perłowy je się przy specjalnych okazjach. Z okazji świąt spożywa się również żółty ryż, gotowany na bazie mleka kokosowego i delikatnych przypraw. Najczęściej jedzony jest ryż gruboziarnisty, który wydziela ostry zapach podczas gotowania.
Ulubiona potrawą na obiady i kolacje jest z kolei pikantne curry. Resztki skwapliwie się gromadzi i przyrządza z nich danie o nazwie koola’ya. Jest to mieszanka resztek z różnych rodzajów curry, które miesza się z ryżem. Zazwyczaj formuje się z nich kule, które serwuje się do spożycia.
Samo curry przyrządza się nie tylko do mięsa, ale również do warzyw i ryb. Sosy do wszystkich potraw gotowane są na bazie mleka kokosowego z dodatkiem przypraw.
W miejscowościach nadmorskich spożywa się w dużej ilości świeże ryby, krewetki, kraby i homary. Smażone ryby jada się z frytkami i surówką, a rybne curry podaje z ryżem. Najpopularniejszą rybą, zarówno śród tubylców, jak i wśród turystów jest tuńczyk.
Typowe dla posiłków na Sri Lance są również tamtejsze słodycze, takie jak jak kavum (ciasteczka z oliwą), halape (ciastka z miodem i kokosem), thalaguli (kulki z sezamem) i wattalapam (flan kokosowy). Na wyspie rośnie też sporo owoców. Można zajadać się mango, ananasami, arbuzami, papają. Są też owoce występujące tylko lokalnie, jak przypominające liczi rambuttany.
Sri Lanka jest również jedną z ojczyzn kawy i herbaty, które spożywa się tam w bardzo dużych ilościach.