[Not a valid template]Kuchnia indyjska jest różnorodna, aromatyczna i bardzo ostra. Na południu zdominowanym przez hinduizm je się przede wszystkim dania wegetariańskie z dużą ilością ryżu i curry, natomiast na północy więcej potraw mięsnych, chleb i dania z mąki.
W całym kraju panuje zakaz spożywania wołowiny, która jest zastępowana innymi gatunkami mięs. Z kolei wyznawcy islamu i judaizmu nie jedzą wieprzowiny, używają natomiast w kuchni wołowinę, baraninę i kozinę.
Duża część mieszkańców kraju w ogóle nie jada mięsa, między innymi bramini i wegetarianie. Na tym tle często dochodziło do krwawych rozruchów.
Ważnym elementem jest wspaniały ryż, przede wszystkim basmati o długich ziarnach i słodkawym smaku (uprawiany w dolinie Dehradun). Z pszenicy wypiekany jest chleb roti i paratha – przed wsadzeniem do pieca smarowany masłem. Na południu piecze się idli, okrągłe, spłaszczone bułeczki ze sfermentowanej soczewicy urad i mąki ryżowej.
Naleśniki z mąki i soczewicy nazywane są dosa, malasa dosa podawana z warzywami i curry, jest pyszną, pikantną przekąską. Najpopularniejsza wersja powstaje ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Dosy podawane są także z rozmaitymi rodzajami czatneya.
Wzajemne oddziaływanie różnych kultur, religii i upodobań wzbogaciło regionalne kuchnie indyjskie. Od napływających do kraju, różnych grup etnicznych przejmowano metody przygotowania i przyrządzania mięsa i potraw z innych części Azji i Bliskiego Wschodu.
W domach indyjskich muzułmanów w Pakistanie i Bangladeszu przyrządza się dania według nakazów islamu, również inne, większe wspólnoty religijne, jak sikhowie, żydzi, parsowie i chrześcijanie stworzyli własne kuchnie na bazie lokalnych produktów.
Tajniki tradycyjnej sztuki gotowania przekazywane były w rodzinach z pokolenia na pokolenie, dobry kucharz cieszył się ogromnym szacunkiem także na dworach radżów, gdzie traktowano go na równi z uczonymi, lekarzami i astrologami.
Charakterystyczny dla Indii jest tłuszcz zwierzęcy zwany ghee, stosowany zamiast masła, oleju czy oliwy. Wytwarza się go z masła długo gotowanego na małym ogniu, a potem klarowane, dzięki temu może być miesiącami przetrzymywany w temperaturze pokojowej.
Lista przypraw i masal, czyli mieszanek przyprawowych, wydaje się być nieskończona. Używa się imbiru, suszonego mango, nasion granatu, papryki chilli, asafetydy z korzeni zapaliczki, chironji (owoce i nasiona), curry, czarnuszki damasceńskiej, kolendry, kardamonu, zielonego chilli, owoców tamaryndowca, gałki muszkatołowej, mkinu, czerwonej papryki (lal mirchi), kurkumy, goździków, pieprzu – białego, czarnego i cayenne i wielu, wielu innych.
Posiłek składa się zwykle z dwóch lub trzech dań w skład których często wchodzi soczewica, ryż, marynaty, jogurt i sos chutney. Smak tego ostatniego może się wahać od bardzo ostrego do prawie słodkiego.
Przyrządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu i innych sezonowych składników. Występuje w wielu lokalnych odmianach w wersji kokosowej, cebulowe, pomidorowej, kolendrowej, miętowej, tamaryndowej, mangowej, czosnkowej, limonkowej i ogórkowej.
Ryż może być zastąpiony indyjskimi podpłomykami czapati z mąki razowej bez dodatku drożdży. Posiłek kończą orzechy, świeże lub suszone owoce, nasiona – najczęściej mocno przyprawione korzeniami, pięknie pachnące i bajecznie kolorowe.
Na północy kraju, w specjalnym piecu tandoori przygotowywany jest wspaniały kurczak, zalewany wcześniej marynatą z jogurtu i ziół. Do kurczaka biryani dodaje się barwiony na pomarańczowo ryż, suszone owoce i orzechy.
Pod nazwą dal (dahl) rozumie się tak same warzywa strączkowe czyli groch, fasolę i soczewicę, jak i dania z nich przyrządzane. Dal je się w postaci curry lub mieli na mąkę i dodaje do innych potraw. Na przykład sambar powstaje na bazie soczewicy i miąższu owoców tamaryndowca z dodatkiem przypraw. Te rodzaj gęstej zupy podaje się z ramasem do dosy.
Kofta to kulki z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego z dodatkiem przypraw i cebuli. Mięso mieszane jest z ryżem, warzywami i jajkami a następnie wyrabiane na gładką masę. Zamiast mięsa można użyć ryby lub warzyw. Kofta mogą być grillowane, smażone, gotowane na parze, gotowane w wodzie, pieczone lub marynowane. Podawane najczęściej z pikantnym sosem.
Jedna odpowiedź na „Indie Kuchnia”