Francja kuchnia

Kuchnia francuska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Wywarła przez wieki ogromny wpływ na tradycje kulinarne wielu krajów, nie tylko swoich bezpośrednich sąsiadów.
Kojarzona jest powszechnie z żabimi udkami, ślimakami, wspaniałymi serami i niezrównanymi winami oraz nieodłączną, puszystą i chrupiącą bagietką.

Jednak trudno jest mówić o jednolitej kuchni w różnorodnych pod względem kulturowym i klimatycznym regionach Francji. Można wyróżnić także tzw. kuchnię wysoką, na którą składają się drogie, tradycyjne dania przygotowane przez mistrzów kulinarnych oraz nową kuchnię opierającą się na daniach lekkich, zdrowych i przyrządzanych w kilka minut.
Śniadanie składa się najczęściej z bagietki lub smakowitego, słodkiego rogalika – croissanta, z dżemem lub masłem. Do tego pije się kawę, czekoladę lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.
Obiad jest posiłkiem dosyć obfitym, kilkudaniowym. Złożony jest z przystawek – entrée (bardzo często świeże owoce lub sałatki), dania głównego, serów, deseru i kawy. Kolacja jadana jest późno i składa się z dań ciepłych.

Według tradycji naleśniki przywiozła do Francji Katarzyna Medycejska w połowie XVI w. Od tego czasu uważane są za danie narodowe, podawane w rozmaitych wariantach. Serwowane są praktycznie na każdym kroku w restauracjach z szyldem Créperie.
Sery produkowane są w kraju w ogromnych ilościach i rodzajach. Szacuje się że jest ich około 500 gatunków.
Miękki camambert produkowany jest w Normandii od 1791 r., koniecznie z niepasteryzowanego, krowiego mleka. W procesie dojrzewania pokrywa się charakterystyczną, białą pleśnią, uwielbianą przez smakoszy. Oryginalny camembert jada się maksymalnie tydzień od daty produkcji. Powinien sprężynować przy lekkim naciśnięciu, posiadać wewnątrz barwę kremową, bez nacieków.

Z krowiego mleka wytwarza się także brie o delikatnej woni pleśni oraz dymu. Ser powinien mieć białą, aksamitną skórkę oraz biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Oryginalny brie produkowany jest wyłącznie w departamencie Sekwana i Marna pod Paryżem.
Roquefort to z kolei ostry ser owczy, niebieskawy, żyłkowany, wyrabiany w miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. To jeden z najstarszych i najsłynniejszych gatunków, cenionym już przez starożytnych Rzymian. Dojrzewa w miejscowych jaskiniach, w odpowiedniej wilgotności i temperaturze 7˚C. Stanowi składnik sosów, farszów, dodatek do steków.

Specjalnością Pikardii, położonej na północy nad Kanałem La Manche są zupy jarzynowe oraz wspaniały suflet czosnkowy, flamique a porions. Puszysty suflet przygotowuje się z masła, mąki, mleka, jajek i utartego czosnku. Tajemnicą tego pysznego dania jest piana ubita z białek i delikatnie wymieszana z pozostałymi składnikami, tak aby nie opadła podczas pieczenia.

Miejscowym specjałem jest także aksamitny krem Chantilly, przyrządzany z mleka, śmietany i cukru oraz pâté de canard czyli pyszny pasztet z kaczych wątróbek.
Położona w północno-wschodniej części kraju, chłodna Alzacja, znana jest przede wszystkim ze znakomitych win i gęsich wątróbek – fois gras.

Tradycyjne choucroute przypomina nieco nasz bigos. Składa się na niego kiszona kapusta, golonka, schab, boczek, grillowane kiełbaski, marchewki, cebule, gęsi smalec, białe, wytrawne wino i wiele aromatycznych przypraw.

Normandia i Bretania słyną z owoców morza, zwłaszcza z tzw. podgrzybków św. Jakuba. Z jabłek produkuje się w tych regionach wspaniały cydr i calvados.
W położonej na południu, śródziemnomorskiej Prowansji, podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa, aromatyczne zupy i ratatouille – przyrządzana z duszonych warzyw. Na całym świecie słynne są mieszanki aromatycznych ziół prowansalskich.

Francja - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Francja

Galeria
Francja
Hotele
Francja

Kuchnia
Francja

Francja
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Francja Pogoda
Francja
Francja
Poradnik
Francja
Warto
zobaczyć
Francja
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Dominikana pogoda Chorwacja pogoda Jordania Pogoda Indonezja Pogoda Słowacja pogoda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *