[Not a valid template]Na kuchnię Dominikany składają się wpływy tradycji miejscowych Indian, ludności afrykańskiej i Europejczyków.
Podstawę stanowią owoce, głownie pomarańcze, grapefruty i ananasy, owoce morza czyli langusty, małże i krewetki.
Z dań mięsnych je się przede wszystkim drób oraz steki wołowe z dodatków ryżu, fasoli oraz różne miejscowe rośliny bulwiaste jak taro, juka, korzeń yams i bataty.
Banany skrobiowe (plantany) serwuje się ugotowane lub usmażone w plasterkach na głębokim oleju. Puree z bananów podawane jest do głównych posiłków. Duże znaczenie mają mączyste owoce chlebowca.
Typową potrawą na południu jest Chenchen, młoda kukurydza ugotowana w ziołowej marynacie, podawana do koziego mięsa. Popularnym dodatkiem do wielu dań jest casabe, placek pieczony z mąki wytwarzanej z suszonego manioku. Tradycyjnym daniem postnym jest Habichuelas con dulce czyli fasola na słodko.
La Bandera to biały ryż z czerwoną fasolą i duszonym mięsem, z piersi kurczaka przygotowuje się chambre, natomiast Locrio de Gallina to aromatyczna zupa ryżowa z kurczakiem. Wyjątkowo pyszny jest też smażony kurczak, chicarrones de pollo.
Z siedmiu różnych gatunków mięs przygotowuje się zupę Sancocho de 7 carnes.
Z dań wegetariańskich warto skosztować tortilli de huevos y papas (z jajek i ziemniaków), krokietów z ryżu – croquetas de arroz czy smażonych pierożków maniokowych Catibia.
Sancocho jest typową potrawą jednogarnkową, bardzo sycącą, przygotowaną z trzech gatunków mięsa, marynowanego w korzenno-ziołowej zalewie, gotowanych z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Podawana z ryżem i fasolą.