Słowacja kuchnia

Smakowite dania kuchni słowackiej są podobne do polskich, chociaż wiele z nich mile nas zaskoczy. Dominują dania na bazie różnych gatunków mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu ale także rzadziej u nas spożywanej dziczyzny oraz ziemniaków. Wzbogacają je znakomite miejscowe sery, zwłaszcza kozie.
Slovenská cibuľačka jest smakowitą zupą cebulową z ziemniakami i surowym żółtkiem, świetnie rozgrzewa w zimne dni. Kapuśniak przygotowuje się z kiszonej kapusty, wędzonego mięsa i kiełbasy oraz suszonych grzybów, które dodają mu specyficznego aromatu.

Bryndzowe haluszki podobne są nieco do naszych placków ziemniaczanych, ich podstawę stanowią starte ziemniaki. Haluszki podaje się z bryndzą i zasmażką z wędzonego boczku, czasem z słodką lub kwaśną śmietaną. Co roku we wsi Turecka, u podnóża pasma Wielka Fatra odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu a także…jedzeniu haluszków. Bardzo podobną potrawą są strapacky – ziemniaczane kluseczki z kiszoną kapustą. Natomiast bryndza stanowi nadzienie bardzo popularnych, bryndzovych pirohów. Z wyrobu najlepszej bryndzy i innych przepysznych serów słynie Liptovski Mikulasz.

Bardziej wykwintnym daniem jest Szamorińska kaczka w winie, dla większej soczystości szpikowana wędzonym boczkiem a następnie pieczona w winie dzika kaczka, podawana z ziemniakami lub ryżem

Pieczone na blasze placki z gotowanych ziemniaków to ziemniaczane lakosze podawane do pieczonej gęsi lub kaczki. Mogą być także jedzone na słodko z masą makową lub orzechową.

Najbardziej popularny wśród turystów jest jednak prażony ser – panierowany i smażony na głębokim tłuszczu, specjalny gatunek żółtego sera podawany z sosem tatarskim, hranolkami lub frytkami.

Z ryb hodowanych na Słowacji popularne są karpie i pstrągi. Podobnie jak w Polsce karp jest tradycyjnym daniem wigilijnym, smażony, panierowany, z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrągi podawane są pieczone, gotowane lub napełniane nadzieniem z migdałów, szynki lub sera.

Z Węgier pochodzi gulasz i różnego rodzaju mięsne potrawki, bardziej przypominające gęstą zupę niż znany u nas gulasz. Odmiany różnią się od siebie dodatkami. Podawane są z pszennym pieczywem lub ziemniaczanymi knedlami, będącymi zapożyczeniem z kuchni czeskiej.

Placki ziemniaczane podawane są na słono lub ostro, inną ich odmianą są lokse, naleśników przyrządzanych z ziemniaków. Popularne są także słone kołacze, niewielkie bułki z kapustą lub skwarkami. Pysznymi przekąskami są parenica i korbacik, wędzony owczy ser zwijany w walec lub warkocze.

Z dań słodkich chętnie jedzone są parene buchty, kluski z mąki, jajek i drożdży, nadziewane dżemem i gotowane na parze. Na koniec posypywane są cukrem pudrem lub makiem. Tak jak u nas popularnym daniem sezonowym są knedle nadziewane owocami. Pyszny skalicky trdelnik przypomina suwalski czy litewski sękacz.

Słowacja - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Słowacja

Galeria
Słowacja
Hotele
Słowacja

Kuchnia
Słowacja

Słowacja
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Słowacja Pogoda
Słowacja
Słowacja
Poradnik
Słowacja
Warto
zobaczyć
Słowacja
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Grecja Meteory Litwa Auksztocki Park Narodowy Cypr Paphos Rosja Kazań Polska Góry Świętokrzyskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *