Smakowite dania kuchni słowackiej są podobne do polskich, chociaż wiele z nich mile nas zaskoczy. Dominują dania na bazie różnych gatunków mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu ale także rzadziej u nas spożywanej dziczyzny oraz ziemniaków. Wzbogacają je znakomite miejscowe sery, zwłaszcza kozie.
Slovenská cibuľačka jest smakowitą zupą cebulową z ziemniakami i surowym żółtkiem, świetnie rozgrzewa w zimne dni. Kapuśniak przygotowuje się z kiszonej kapusty, wędzonego mięsa i kiełbasy oraz suszonych grzybów, które dodają mu specyficznego aromatu.
Bryndzowe haluszki podobne są nieco do naszych placków ziemniaczanych, ich podstawę stanowią starte ziemniaki. Haluszki podaje się z bryndzą i zasmażką z wędzonego boczku, czasem z słodką lub kwaśną śmietaną. Co roku we wsi Turecka, u podnóża pasma Wielka Fatra odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu a także…jedzeniu haluszków. Bardzo podobną potrawą są strapacky – ziemniaczane kluseczki z kiszoną kapustą. Natomiast bryndza stanowi nadzienie bardzo popularnych, bryndzovych pirohów. Z wyrobu najlepszej bryndzy i innych przepysznych serów słynie Liptovski Mikulasz.
Bardziej wykwintnym daniem jest Szamorińska kaczka w winie, dla większej soczystości szpikowana wędzonym boczkiem a następnie pieczona w winie dzika kaczka, podawana z ziemniakami lub ryżem
Pieczone na blasze placki z gotowanych ziemniaków to ziemniaczane lakosze podawane do pieczonej gęsi lub kaczki. Mogą być także jedzone na słodko z masą makową lub orzechową.
Najbardziej popularny wśród turystów jest jednak prażony ser – panierowany i smażony na głębokim tłuszczu, specjalny gatunek żółtego sera podawany z sosem tatarskim, hranolkami lub frytkami.
Z ryb hodowanych na Słowacji popularne są karpie i pstrągi. Podobnie jak w Polsce karp jest tradycyjnym daniem wigilijnym, smażony, panierowany, z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrągi podawane są pieczone, gotowane lub napełniane nadzieniem z migdałów, szynki lub sera.
Z Węgier pochodzi gulasz i różnego rodzaju mięsne potrawki, bardziej przypominające gęstą zupę niż znany u nas gulasz. Odmiany różnią się od siebie dodatkami. Podawane są z pszennym pieczywem lub ziemniaczanymi knedlami, będącymi zapożyczeniem z kuchni czeskiej.
Placki ziemniaczane podawane są na słono lub ostro, inną ich odmianą są lokse, naleśników przyrządzanych z ziemniaków. Popularne są także słone kołacze, niewielkie bułki z kapustą lub skwarkami. Pysznymi przekąskami są parenica i korbacik, wędzony owczy ser zwijany w walec lub warkocze.
Z dań słodkich chętnie jedzone są parene buchty, kluski z mąki, jajek i drożdży, nadziewane dżemem i gotowane na parze. Na koniec posypywane są cukrem pudrem lub makiem. Tak jak u nas popularnym daniem sezonowym są knedle nadziewane owocami. Pyszny skalicky trdelnik przypomina suwalski czy litewski sękacz.