Indonezja Kuchnia

Ze względu na bogactwo kultur i grup etnicznych,‭ ‬trudno jest mówić o jednej kuchni indonezyjskiej.‭ ‬Oprócz zróżnicowań regionalnych,‭ ‬zaznaczają się tutaj także wpływy kulinarne chińskie,‭ ‬indyjskie i arabskie.
Słynie z bogactwa aromatycznych,‭ ‬uprawianych w kraju przypraw,‭ ‬różnych gatunków ryżu,‭ ‬mięs,‭ ‬świeżych ryb i owoców morza.‭ ‬Wspaniałym dodatkiem do wielu potraw są rozmaite gatunki mango,‭ ‬banany,‭ ‬mleczko kokosowe i pasta z orzechów ziemnych.

Do jedzenia używa się łyżki trzymanej w prawej ręce i widelca w lewej.
Chińczykom miejscowa kuchnia zawdzięcza zamiłowanie do soi,‭ ‬makaronu i charakterystycznego anyżu.‭ ‬Przede wszystkim jednak zwyczaj przyrządzania potraw w woku.‭ ‬Z kolei wpływom arabskim smakowite satayach czyli szaszłyki,‭ ‬marynowane i opiekane mięsa.‭

Nasi goreng oznacza dosłownie smażony ryż,‭ ‬jest to tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej składające się z ugotowanego i wystudzonego ryżu,‭ ‬który następnie smaży się z dodatkiem cebuli i przypraw.‭ ‬Pozostałe składniki to słodki soso sojowy‭ ‬-‭ ‬kecap manis,‭ ‬pokrojony omlet,‭ ‬warzywa,‭ ‬mięso,‭ ‬sambal,‭ ‬chrupki smażony makaron kerupuk czy rozmaite sosy i dipy.‭ ‬Potrawę mocno przyprawia się lokalnymi korzeniami.
Pod nazwą sambal kryje się sos chili,‭ ‬podawany jako uzupełnienie dania.‭ ‬Jest dosyć gęsty a do jego przyrządzenia używa się rozmaitych gatunków tej ostrej papryczki.‭ ‬Adyuma,‭ ‬znana także jako habanero jest żółta i krótka,‭ ‬niezwykle ostra,‭ ‬żółte lub jasnozielone Madame Jeanette.‭ ‬Bardzo ostre Cabe rawit,‭ ‬malutkie i wydłużone,‭ ‬w kolorze zielonym lub czerwonym.

Sambal ma wiele odmian,‭ ‬na przykład sambal belacan składa się z chili ucieranej w moździerzu z pasta krewetkową z dodatkiem pomidorów i kwaskowatego mango.‭ ‬Przyprawiony solą,‭ ‬sokiem z limonki i cykrem.‭ ‬Natomiast do sambal asam używa się kwaśnego miąższu owoców tamaryndowca.
W sambal bajak chili smaży się na oleju z czosnkiem i przyprawami.
Innym smakowitym daniem kuchni malajsko-indonezyjskiej jest satay,‭ ‬kawałki lub plastry kurczaka,‭ ‬jagnięciny,‭ ‬wołowiny,‭ ‬ryby lub innego mięsa nadziewa się na cienkie patyczki bambusowe i grilluje nad ogniskiem.‭ ‬Podaje z ostrymi sosami.

Otok-otok jest typową potrawą kuchni azjatyckiej,‭ ‬ten rodzaj pikantnych klopsów rybnych,‭ ‬swój wyjątkowy aromat zawdzięcza mleczku kokosowemu i różnym dodatkom.‭ ‬Klopsy zawijane są w liście bananowca i pieczone.‭ ‬Przyrządzane są z białego mięsa ryby,‭ ‬cebuli,‭ ‬czosnku,‭ ‬orzeszków cashew,‭ ‬mleka kokosowego,‭ ‬kolendry,‭ ‬kurkumy,‭ ‬papryczek chilli i trawy cytrynowej.
Gado-gado jest mieszanką surowych i podgotowanych warzyw,‭ ‬podawanych z sosem z orzechów arachidowych i chipsami krewetkowymi.‭ ‬Zwykle przygotowywane jest z ziemniaków,‭ ‬kiełków fasoli mung,‭ ‬marchewki,‭ ‬sałaty lodowej,‭ ‬ogórków lub innych.

Pikantne udka z kurczaka,‭ ‬ayam goreneg,‭ ‬przyprawiane są pieprzem,‭ ‬kolendrą,‭ ‬kminem rzymskim i mielonym chili.
Z deserów warto polecić zielone bułeczki lub kek lapis,‭ ‬barwione i aromatyzowane liśćmi pandanowca.‭ ‬W cieście pandanowym zapieka się także owoce.
Najbardziej rozpowszechnionymi na wyspie owocami są banany jadane z formie ciasteczek,‭ ‬cukierków,‭ ‬drożdżówek z bananowym nadzieniem czy smażone w plastrach‭ ‬-‭ ‬pisang goreng.‭ ‬Prawdziwym rarytasem jest banan w cieście pandanowym,‭ ‬polewany sosem czekoladowym lub waniliowym.‭
Słodki syrop palmowy umieszczany jest w foremkach i sprzedawany jako smakowite krążki o ciemnobrązowym kolorze i karmelowym zapachu.

Indonezja - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Indonezja

Galeria
Indonezja
Hotele
Indonezja

Kuchnia
Indonezja

Indonezja
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Indonezja Pogoda
Indonezja
Indonezja
Poradnik
Indonezja
Warto
zobaczyć
Indonezja
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Dominikana pogoda Tunezja pogoda Słowacja pogoda Jordania Pogoda Cypr Pogoda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *