Albania kuchnia

Kuchnia albańska walorami smakowymi przypomina inne kuchnie krajów bałkańskich, wzbogacone przez wpływy tureckie. Sztuka kulinarna jest znakomicie rozwinięta i bogata.
Do najpopularniejszych potraw należy pieczona lub grilowana baranina, podawana w przypominającym podpłomyk chlebie pita.

Zamiast masła i oleju używa się znakomitej oliwy z oliwek, uprawianych powszechnie w całym kraju. Chętnie jedzone jest mięso (mish), ziemniaki, pomidory i cebula.
Do najpopularniejszych serów należy feta, a częstym dodatkiem do dań lub samodzielnym daniem jest znakomity jogurt.

Narodowym trunkiem jest mocna wódka wyrabiana z winogron lub innych owoców, rakija, ale pije się także dużo młodego wina, podawanego praktycznie do każdego posiłku.
Na wybrzeżu zjemy ryby – leszcze morskie czy węgorze, przyrządzane w rozmaity sposób. W miejscowych jeziorach występuje gatunek pstrąga, koran.
Zupę z baraniego łba, paçë koke, zjemy na prowincji.
Dania kuchni albańskiej są łagodniejsze niż w Serbii, Czarnogórze czy Bułgarii, za to bogato doprawione ziołami. Owoce morza, frutti e detit są tanie i niezwykle smaczne, najtańsze w tawernach nad samym morzem. Oprócz małży i krewetek znajdziemy także kalmary.
Na ulicach sprzedawana jest smakowita przekąska byrek, rodzaj strudla nadziewanego mięsem, serem, szpinakiem, pomidorami czy cebulą.
Fasule to bardzo smaczna zupa z białej fasoli z kawałkami mięsa lub w wersji wegetariańskiej, podawana w niewielkich miseczkach.

Gofte, grilowane mięsne kotleciki, przygotowuje się z dwóch rodzajów mięsa, baraniny i wołowiny, mielonych podwójnie. Do zmielonego mięsa dodaje się odrobinę mąki i wody, zmieloną cebulę, czosnek, zioła i przyprawy. Całość jest wyrabiana jak nasze kotlety mielone i formowana w niewielkie ruloniki, po czym grilowana. Podawane są najczęściej z pitą lub pieczonymi ziemniakami, polane sosem tzatziki lub czosnkowym.

Świetnie smakuje także z ajwarem, czyli lekko pikantną pastą z bakłażanów, słodkiej papryki, pomidorów, marchwi, octu i zmielonej papryki. Także z sałatkami – z papryki i pomidorów lub ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i sera owczego.
Fileta Qengji to smakowity filet jagnięcy, zamarynowany w oliwie z oliwek, oregano, tymianku, czosnku, occie, miodzie i soku z cytryny. Na mięsie kładzie się ser mozzarella i zapieka. Podawany jest z ryżem pilaf i sałatką z pomidorów, oliwek i sera feta.

Mëlçitë skuqen me gjize jest przygotowywana ze smażonej wątróbki i słonego twarożku. Do mięsa dodaje się cebulę, czosnek, pomidory oraz doprawia solą, pieprzem i oregano.
Ryżowy pilaf jest popularny na całych Bałkanach. Do uprażonego ryżu dodaje się dużo warzyw i ziół jak koperek, kminek, czosnek i inne. Pilaf można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do innych.
Qofte të skarës przypomina nieco gofte, mielone mięso miesza się z podsmażoną cebulką, odrobiną mąki i oliwy oraz aromatycznymi przyprawami.
Mięso jagnięce z jogurtem, czyli Qengij me kos, to jagnięcina gotowana z czosnkiem i podawana z jogurtem naturalnym.

Wpływom tureckim kuchnia albańska zawdzięcza baklawę, chociaż miejscowa jest dużo uboższa niż turecki. Niemniej wyjątkowo smaczna. Przygotowuje się ją tradycyjnie na Sylwestra i inne huczne święta. Cienkie ciasto, przypominające francuskie układa się warstwami, nadziewając różnymi przysmakami – orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami, miodem, cynamonem z dodatkiem soku z pomarańczy.
Na północy kraju zjemy oriz më tamel, pudding ryżowy z owczego mleka. Dodaje się do niego jajka, cukier, rodzynki i inne przysmaki, zależnie od przepisu.

Albania - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Albania

Galeria
Albania
Hotele
Albania

Kuchnia
Albania

Albania
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Albania Pogoda
Albania
Albania
Poradnik
Albania
Warto
zobaczyć
Albania
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Indonezja Ceny i zakupy Turcja ceny i zakupy Meksyk ceny i zakupy Chiny Ceny i zakupy Austria ceny i zakupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *