Rumunia kuchnia

Skomplikowana historia kraju sprawiła, że rumuńska kuchnia jest niezwykle ciekawa i różnorodna. Składają się na nie wpływy tureckie, niemieckie, serbskie i węgierskie.
Do grupy znakomitych zup o kwaśnym smaku nazywanych wspólnym mianem ciorbӓ zalicza się chłopską zupę z wołowiną, grochówkę z wędzonym mięsem, zupę rybną w stylu dunajskim, zupę z sałaty i wędzonego mięsa, ciorba de legume – zupa warzywna, z klopsikami czy rzadkie flaczki (ciorba de burta).

Supa oznacza czyste zupy jak rosół z kury z kluskami lub makaronem, do tej grupy należy także pyszna ciorba de praz czyli zupa z pora. Turecka ciulama to tłusty rosół, zagęszczony mąką i masłem.

Chętnie jada się tutaj różne gatunki mięsa, głównie wieprzowinę, soczystą wołowinę i drób ale także potrawy mączne, warzywa i owoce. Tak jak wiele kuchni europejskich także rumuńska zna danie przypominające gołąbki, tutaj nazywane sarmale, przyprawione, mielone mięso zawija się w liście kapusty lub winorośli i gotuje. Z Turcji pochodzi z kolei mamaliga, przygotowana z mielonej kukurydzy, sera i masła, w konsystencji i smaku podobna do włoskiej pulenty.

W czasie Wielkanocy przyrządzany jest tradycyjny stufat de miel czyli pyszny stek jagnięcy w czosnku, na Wołoszczyźnie można go zjeść w niektórych restauracjach przez cały rok. Z południa pochodzi także ardei umpluti, papryka faszerowana doprawioną, mieloną wieprzowiną oraz ryżem, uduszoną w sosie pomidorowych. Musaka de cartofi to zapiekanka z ziemniaków, przyprawionej na ostro wieprzowiny, baraniny i wołowiny upieczonych na smalcu.

Oltenia na środkowej Wołoszczyźnie słynie z wędzonych, mocno przyprawionych kiełbasek cârnăciori olteneşti. Najlepiej smakują z z fasole bătută lub iahnie puree z fasoli wymieszane z olejem i smażoną cebulą. Charakterystyczną potrawą kuchni rumuńskiej jest tochitură moldovenească , połączenie wieprzowych kiełbasek, nerek, podrobów, kawałków steku i wędzonej szynki, uduszonych w pikantnym sosie, podawanych z mamałygą, sadzonymi jajkami i słonym serem. Znakomicie smakują także podawane jako przystawka mici, małe kiełbaski z baraniny i wołowiny grillowane a następnie podawane z chlebem i musztardą. Z Mołdawii wywodzą się pârjoale moldoveneşti, klopsy wieprzowo – cielęce połączone jajkiem, smażoną cebulką, melkiem, masłem i ziemniakami, mocno przyprawione i oprószone na koniec mąką kukurydzianą. Klopsy smaży się i podaje z sosem pomidorowym. Frigariu to grillowane szaszłyki przyrządzone z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli.

Na deser po obfitym obiedzie podawane są papanaşi czyli wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami lub clătite cu dulceaţă – naleśniki z konfiturami albo clătite cu brânză şi miere naleśniki z serem i miodem. Budincă cu brânză şi stafide to budyń z serem i rodzynkami.

Rumunia - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Rumunia

Galeria
Rumunia
Hotele
Rumunia

Kuchnia
Rumunia

Rumunia
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Rumunia Pogoda
Rumunia
Rumunia
Poradnik
Rumunia
Warto
zobaczyć
Rumunia
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Bułgaria Poradnik turysty Austria Poradnik turysty Turcja poradnik turysty Mauritius poradnik turysty Egipt poradnik turysty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *