Kambodża Kuchnia

Potrawy kuchni khmerskiej charakteryzują się wyrazistością, są aromatyczne i kolorowe, jednak nie przesadnie ostre, bardziej odpowiadające europejskiemu podniebieniu niż np. kuchnia tajska.
Cytrynowy, świeży smak, nadaje jedzeniu trawa cytrynowa, z wyglądu przypominająca suszoną szalotkę. Do słodzenia używa się cukru palmowego, sprzedawanego w słoikach, w konsystencji przypominający bardziej miód.
Korzeń galangalu jest w smaku podobny do imbiru, aromatyczny, lekko piekący i gorzkawy. We włóknistym, zdrewniałym miąższu można wyczuć delikatną nutkę sosny. Dodawany do zup i curry, nadaje niepowtarzalny aromat różnego rodzaju pastom.

Podstawę kuchni stanowią różne odmiany pysznego ryżu, z którego przyrządza się praktycznie wszystko, także alkohol. Pędzony z ryżu bimber jest bardzo mocny, tubylcy sprzedają go na lokalnych targach w plastikowych butelkach po napojach, najczęściej pływają w nim małe ziarenka. W smaku jest dobry, lekko cytrynowy. Skutki nadużycia tego trunku łagodzi świeży sok wyciśnięty z trzciny cukrowej lub orzeźwiający napój z jogurtu i zmiksowanych owoców. Makarony ryżowe, maniokowe i sojowe zapożyczono z sąsiedniego Wietnamu. Do duszonych i gotowanych potraw serwuje się rozmaite sosy z najbardziej popularnym – rybnym.
Pasta przygotowana z przywiezionych przez Hindusów nasion tamaryndowca, nadaje wyrazisty smak zupom. Dodawany jest także do sosów curry dla lekko kwaśno-słodkiego posmaku.
Jeden z przysmaków kuchni tajskiej to amok, ryba gotowana na parze w liściach bananowca, z dodatkiem aromatycznej pasty kroeung. Sporządzana jest z takich składników jak czosnek, cebula szalotka, galagal, trawa cytrynowa, ostryż długi, mleczko kokosowe, sól, jajko, prahok i kawałek cytrusa pofałdowanego. Czasami także mała papryczkę chilli.

Lok Lak to cienkie paski wołowiny, marynowane w sosie sojowo-rybnym i przygotowana w woku. Podawana jest z ryżem na liściach sałaty z ogórkiem, cebulą i pomidorami. Natomiast wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy i tamaryndowca została zapożyczona z kuchni birmańskiej.
Najważniejszym posiłkiem dnia są jednak zupy, na zachodzie przygotowywane z rozmaitych owoców morza z dodatkiem kokosu. Z mleczka kokosowego i miąższu robi się także pyszne, delikatne sosy. W mleczku kokosowym dusi się mięso, owoce morza i ryby.
Do najpopularniejszych zup należy bambusowy rosół z ryżowym makaronem, z tofu, ślimaków, bulion mięsny, pyszna zupa z zielonych bananów.

Kolejny przysmak to pikantny kurczak, gotowany na parze z pastą przygotowaną ze śmietanki kokosowej, chilli, sosu rybnego i krewetek. Kurczaka faszeruje się liśćmi limety, układając je także w naczyniu.
Charakterystyczna dla miejscowej kuchni jest prahok, czyli sfermentowana pasta rybna, sprzedawana w słoikach.

Spośród niewielu dań słodkim znane są ryżowe naleśniki z kawałkami kokosa lub nadzieniem z jajka i cukru. Także kluseczki na parze podawane z jogurtem, zmiksowanym z przeróżnymi owocami. Do najsmaczniejszych zalicza się banana lassi, zawiesisty koktajl ze zmiksowanych bananów. Wiele smakowitych deserów przygotowuje się z kokosów.

W gorącym klimacie cudownie smakują soczyste, aromatyczne owoce. Papaje, mango, włochate rambutaty, słodkie pomelo przypominające ogromne greapefruty oraz owoce chlebowca z kolczastą łupiną i słodkim, żółtym miąższem. Owoc durina ma unikalny, dla niektórych nieprzyjemny zapach.
Egzotycznymi daniami, nieco szokującymi dla Europejczyków są na przykład smażone na głębokim tłuszczu świerszcze, gotowane jajka z zarodkiem kaczki, mięso kobry w kwaśnym sosie czy grillowane pająki.

Kambodża - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Kambodża

Galeria
Kambodża
Hotele
Kambodża

Kuchnia
Kambodża

Kambodża
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Kambodża Pogoda
Kambodża
Kambodża
Poradnik
Kambodża
Warto
zobaczyć
Kambodża
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Egipt warto zobaczyć Maroko warto zobaczyć Tunezja warto zobaczyć Meksyk warto zobaczyć Mauritius warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *