Indie Kuchnia

indie-kuchnia Kuchnia indyjska jest różnorodna, aromatyczna i bardzo ostra. Na południu zdominowanym przez hinduizm je się przede wszystkim dania wegetariańskie z dużą ilością ryżu i curry, natomiast na północy więcej potraw mięsnych, chleb i dania z mąki.

W całym kraju panuje zakaz spożywania wołowiny, która jest zastępowana innymi gatunkami mięs. Z kolei wyznawcy islamu i judaizmu nie jedzą wieprzowiny, używają natomiast w kuchni wołowinę, baraninę i kozinę.
Duża część mieszkańców kraju w ogóle nie jada mięsa, między innymi bramini i wegetarianie. Na tym tle często dochodziło do krwawych rozruchów.

Ważnym elementem jest wspaniały ryż, przede wszystkim basmati o długich ziarnach i słodkawym smaku (uprawiany w dolinie Dehradun). Z pszenicy wypiekany jest chleb roti i paratha – przed wsadzeniem do pieca smarowany masłem. Na południu piecze się idli, okrągłe, spłaszczone bułeczki ze sfermentowanej soczewicy urad i mąki ryżowej.

Naleśniki z mąki i soczewicy nazywane są dosa, malasa dosa podawana z warzywami i curry, jest pyszną, pikantną przekąską. Najpopularniejsza wersja powstaje ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Dosy podawane są także z rozmaitymi rodzajami czatneya.

Wzajemne oddziaływanie różnych kultur, religii i upodobań wzbogaciło regionalne kuchnie indyjskie. Od napływających do kraju, różnych grup etnicznych przejmowano metody przygotowania i przyrządzania mięsa i potraw z innych części Azji i Bliskiego Wschodu.

W domach indyjskich muzułmanów w Pakistanie i Bangladeszu przyrządza się dania według nakazów islamu, również inne, większe wspólnoty religijne, jak sikhowie, żydzi, parsowie i chrześcijanie stworzyli własne kuchnie na bazie lokalnych produktów.

Tajniki tradycyjnej sztuki gotowania przekazywane były w rodzinach z pokolenia na pokolenie, dobry kucharz cieszył się ogromnym szacunkiem także na dworach radżów, gdzie traktowano go na równi z uczonymi, lekarzami i astrologami.

Charakterystyczny dla Indii jest tłuszcz zwierzęcy zwany ghee, stosowany zamiast masła, oleju czy oliwy. Wytwarza się go z masła długo gotowanego na małym ogniu, a potem klarowane, dzięki temu może być miesiącami przetrzymywany w temperaturze pokojowej.

Lista przypraw i masal, czyli mieszanek przyprawowych, wydaje się być nieskończona. Używa się imbiru, suszonego mango, nasion granatu, papryki chilli, asafetydy z korzeni zapaliczki, chironji (owoce i nasiona), curry, czarnuszki damasceńskiej, kolendry, kardamonu, zielonego chilli, owoców tamaryndowca, gałki muszkatołowej, mkinu, czerwonej papryki (lal mirchi), kurkumy, goździków, pieprzu – białego, czarnego i cayenne i wielu, wielu innych.

Posiłek składa się zwykle z dwóch lub trzech dań w skład których często wchodzi soczewica, ryż, marynaty, jogurt i sos chutney. Smak tego ostatniego może się wahać od bardzo ostrego do prawie słodkiego.

Przyrządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu i innych sezonowych składników. Występuje w wielu lokalnych odmianach w wersji kokosowej, cebulowe, pomidorowej, kolendrowej, miętowej, tamaryndowej, mangowej, czosnkowej, limonkowej i ogórkowej.

Ryż może być zastąpiony indyjskimi podpłomykami czapati z mąki razowej bez dodatku drożdży. Posiłek kończą orzechy, świeże lub suszone owoce, nasiona – najczęściej mocno przyprawione korzeniami, pięknie pachnące i bajecznie kolorowe.

Na północy kraju, w specjalnym piecu tandoori przygotowywany jest wspaniały kurczak, zalewany wcześniej marynatą z jogurtu i ziół. Do kurczaka biryani dodaje się barwiony na pomarańczowo ryż, suszone owoce i orzechy.

Pod nazwą dal (dahl) rozumie się tak same warzywa strączkowe czyli groch, fasolę i soczewicę, jak i dania z nich przyrządzane. Dal je się w postaci curry lub mieli na mąkę i dodaje do innych potraw. Na przykład sambar powstaje na bazie soczewicy i miąższu owoców tamaryndowca z dodatkiem przypraw. Te rodzaj gęstej zupy podaje się z ramasem do dosy.

Kofta to kulki z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego z dodatkiem przypraw i cebuli. Mięso mieszane jest z ryżem, warzywami i jajkami a następnie wyrabiane na gładką masę. Zamiast mięsa można użyć ryby lub warzyw. Kofta mogą być grillowane, smażone, gotowane na parze, gotowane w wodzie, pieczone lub marynowane. Podawane najczęściej z pikantnym sosem.

Indie - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Indie

Galeria
Indie
Hotele
Indie

Kuchnia
Indie

Indie
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Indie Pogoda
Indie
Indie
Poradnik
Indie
Warto
zobaczyć
Indie
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Waranasi pogoda Bombaj pogoda Kalkuta pogoda Delhi pogoda Chennai pogoda

Jedna odpowiedź na „Indie Kuchnia

  1. imperatrice,doc pisze:

    Wszystko super, tylko zdjęcie jest zrobione we Włoszech,a dokładnie w Materze w restauracji mojego znajomego! 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *