Bułgaria Kuchnia

bulgaria-kuchnia Podobnie jak na kulturę Półwyspu Bałkańskiego, tak na jego kuchnię duży wpływ miało kilka wieków dominacji tureckiej. Na Bułgarię działały także tradycje sąsiadującej Grecji, jak naprzykład smakowita sałatka z pomidorów, cebuli i świeżego, owczego sera przyprawiona aromatycznymi ziołami, bardzo popularna w obu krajach. Z Turcji pochodzi kebab, kebaczety czyli kotlety baranie oraz ogromna rozmaitość jogurtów. Do prawie każdej potrawy dodawane są surowe, smażone lub marynowane pomidory.

W Bułgarii popularne są dania mięsne ale także owoce i warzywa, w części południowo wschodniej najbliższej Morzu Czarnemu je się dużo ryb, głównie jesiotra i makrelę. Dania przyprawiane są dużo ilością czosnku, cebuli i ostrej papryki, w ich skład często wchodzą jogurty, sery i mleko.

Obiad składa się z dwóch dań, przed posiłkiem serwowana jest sałatka szopska z pomidorów, ogórków, słodkiej i ostrej papryki, koziego lub owczego sera, natki pietruszki, oliwy, octu i przypraw.

Z zup popularny jest jogurtowy chłodnik z ogórków, orzechów włoskich i dużej ilości czosnku, bob czorba – bardzo smaczna, z białej fasoli i warzyw połączonych z tradycyjną zasmażką i nie znaną u nas przyprawą dżodżen (kędzierzawiec), kwaśna czorba – pikantna zupa na wywarze z baraniny, trienica z soku z kiszonej kapusty z kluseczkami i zasmażką. Zupy są bardzo gęste i pikantne, mogą być serwowane na zimno lub na gorąco, jak do większości innych dań podaje się do nich chleb – najczęściej tradycyjnie łamany po kawałku i wkładany do ust, a nie gryziony jak u nas.

Gjuwacze to dania mięsne, przyrządzane z młodego, bardzo tłustego mięsa, na przykład baraniny z drobno posiekaną cebulką i pomidorami. Przyprawione danie piecze się w piecu.

Bardziej powszechnym sposobem przygotowania jest jednak pieczenie na ruszcie (skara).

Gjuwacz dusi się z ziemniakami, pomidorami i papryką, dzięki gęstemu sosowi przypomina nieco gulasz, gotowy podaje się w charakterystycznych, glinianych naczyniach z pokrywką, od których potrawa wzięła swoją nazwę. Szkembe czorba są rodzajem flaczków, podawanych z drobno posiekanym czosnkiem. Natomiast syrmi to malutkie gołąbki z nadzieniem mięsno-ryżowym, zawiniętym w liście kapusty lub marynowanymi liście winogron.

Musaka przygotowywana jest z mielonego mięsa, gotowanych ziemniaków, bakłażanów lub ryżu zalanego sosem podobnym do beszamelowego.

Wegetarianom smakował będzie imambajałda, pochodzenia tureckiego. Danie przyrządza się z bakłażana nadzianego posiekaną cebulką, marchewką, selerem, pomidorami, pietruszką przyprawionymi pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i liściem laurowym. Upieczony w piecu podaje się na zimno jako przekąskę.

Kawarma to kawałki mięsa duszone z cebulą, przyprawami z dodatkiem jajka. Z kurczaka przyrządza się smakowite pileszka kawarna, polane sosem z mielonej papryki i czubricy.

Czubrica jest charakterystyczna dla bułgarskich dań mięsnych, uzyskuje się ją z cząbru górskiego, gatunku spokrewnionego ze znanym u nas cząbrem ogrodowym. Używana jest do zup, mięs, fasoli i sosów.

Wspominane już kebabcze, znane na całych Bałkanach, przygotowywane są z mielonego mięsa baraniego lub wołowego, mocno doprawione papryką, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Podaje się je ze smażonymi ziemniakami i pieczoną lub marynowaną papryką. Ta ostatnia, w formie nadziewanej siekanym czosnkiem, natką pietruszki nazywa się ljutika, serwowana ze świeżymi pomidorami, ogórkami i cebulą.

Do ulubionych deserów należą owoce pieczone w piecu, zarówno wspaniałe w tym kraju śliwki, jabłka, truskawki, maliny, jeżyny. Także bakława, bardzo słodkie ciasto przekładane potłuczonym orzechami, nasączonymi gęstym syropem, banica z cienkich warstw ciasta przekładanych tradycyjnym białym serem i dynią. Rewane również jest bardzo słodkim ciastem, świetnie pasującym do kawy.

Bułgaria jest nazywana krajem winem płynącym. Winogrona uprawiane są w pięciu głównych regionach. Czarnomorski słynny jest z win białych, w tym Chardonnay, eksportowane głównie do Europy Zachodniej. Na Północnym Wybrzeżu wytwarza się także Muscat, Savignon Blanc, Aligote, Rkatsiteli i Misket oraz najlepsze – Varna Chardonnay. Subregion Centralny znany jest z Chardonnay, Sauvignon, Rieslinga, Dimiat i Gewurtztraminer (do kupienia także u nas). Do odmian miejscowych należą melnik, dimijat i pamid.

Z alkoholi popularna jest również rakija, przygotowana z owoców, o mocy nieco ponad 40%. Produkowana w warunkach domowych może mieć nawet ponad 50%. Najpopularniejsza jest ze śliwek lub winogron, chociaż używa się także jabłek, moreli, fig i gruszek. Przeważnie jest bezbarwna, ale robiona w domu może mieć lekko żółtawy odcień od dodatku miodu lub ziół.

Bułgaria - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Bułgaria

Galeria
Bułgaria
Hotele
Bułgaria

Kuchnia
Bułgaria

Bułgaria
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Bułgaria Pogoda
Bułgaria
Bułgaria
Poradnik
Bułgaria
Warto
zobaczyć
Bułgaria
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Singapur galeria Kenia Galeria Malediwy Galeria Maroko galeria Tunezja galeria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *