[Not a valid template]Grecja przez wiele lat była pod okupacją turecką, stąd tez sporo w jej kuchni wpływów, które pozostały po Turkach. Dlatego też na każdym rogu można kupić kebab, który nie będzie się różnił od tureckiego. Można też kupić świetną miejscową hałwę z orzeszkami ziemnymi, nawet lepszą od oryginalnej, tureckiej. Będąc już przy słodkościach, warto pamiętać o baklavie. Ale tej najlepiej próbować na miejscu. Próba przewiezienia tego ociekającego miodem ciasta może się źle skończyć.
Grecja jest również jednym z największych producentów win. Spośród takich, które możemy kupić w sklepie na pewno warto zaopatrzyć się w wino Samos. Jeśli jednak trafimy na Santorini, nie ma takiej możliwości, żeby nie przywieźć stamtąd przynajmniej buteleczki Vin Santo, tradycyjnego słodkiego wina, używanego podczas mszy w obrządku greckim. Godne polecenia jest również kreteńskie Rakomelo.
Oprócz winnic Grecy mają również olbrzymie gaje oliwne. Wszelkie produkty, takie jak kremy do rąk czy balsamy, które wykonuje się lokalnie są zawsze dobrej jakości i na pewno są o wiele zdrowsze, niż kosmetyki z drogerii. Oliwa z oliwek jest też symbolem greckiej kuchni. Stosuje się ją do większości potraw. Nadaje ona wyjątkowy smak potrawom.
Jednym z najważniejszych warzyw na całych Bałkanach jest pomidor. W Grecji popularny jest również bakłażan, ziemniaki, fasola szparagowa, papryka i cebula.
Grecy uwielbiają miód, choć różni się on nieco od naszego północnego. Pochodzi bowiem z nektaru drzew owocowych i cytrusowych. Popularny jest również miód tymiankowy, i sosnowy.
Podstawowe przyprawy kuchni greckiej, to: oregano, mięta, czosnek, cebula, koper i liście laurowe. Inne popularne zioła i przyprawy to bazylia, tymianek, nasiona kopru.
Ze względu na klimat hoduje się w Grecji dużo kóz i owiec. Co za tym idzie, w kuchni najczęściej spotyka się taki mięso, dania z wołowiny są rzadkością. Na wybrzeżu popularne są dania z ryb. W Grecji występuje wiele rodzajów serów, m.in.: feta, kasseri, kefalotyri, graviera, anthotyros, manouri, metsovone i mizithra.
Najbardziej znane dania kuchni greckiej, to: gyros, dolmades, mousaka, keftedes, souvlaki i oczywiście sos tzatziki.