Kenia Kuchnia

[Not a valid template]Potrawy regionalnej kuchni w Kenii zachwycą nawet wybrednych. Z całą pewnością jest jedną z najbardziej urozmaiconych i najsmakowitszych na kontynencie afrykańskim, zwłaszcza dla Europejczyków.

Stanowi ją mieszanka dań europejskich z tradycyjnymi, miejscowymi potrawami. Możemy tu zjeść tak specjały kuchni masajskiej jak i hinduskiej. Tradycyjną kuchnię kenijską spotkamy zwłaszcza na wschodzie kraju, gdzie podawane są owoce morza, dopiero co wyłowione z wody.

W całym kraju panuje zwyczaj podawania do każdego posiłku dużej ilości świeżych owoców i sałatek oraz surówek, ze zwyczajem takim z pewnością spotkamy się w restauracjach hotelowych i co lepszych na mieście.

Prawdziwą udręką dla wegetarian jest zwyczaj dodawania do wszystkich potraw mięsa, nawet warzywa gotowane są na mięsnym wywarze lub podawane z tłustym sosem.

Jednym z najpopularniejszych dań jest Ugali, – przyrządzone w specjalny sposób płatki kukurydziane lub kluseczki z mąki kukurydzianej ( z dodatkiem masła, sera lub mleka), podane z gulaszem lub sosem warzywnym. Przywieziono je do Kenii z Ugandy. Kolejne to Nyama choma, kozia pieczeń (także z innych gatunków mięs) przygotowywana na otwartym ogniu a dla zwolenników warzyw także przepyszna Sukuma z kapusty włoskiej.

Dla wegetarian niezwykłym przysmakiem będzie Matoke, danie z tłuczonych, zielonych bananów. Następnie Iro, mieszanka grochu, kukurydzy i ziemniaków, podawana z sosem pomidorowym (lub z gulaszem, zależnie od upodobań).

Githeri jest gorącym daniem przyrządzonym z kukurydzy, czerwonej fasoli, ziemniaków, marchwi, sukuma wiki (zielonego, liściastego warzywa), pomidorów i cebuli. Niekiedy dodaje się także mięso.

Do popularnych przekąsek należy mandaazi, słodkie pączki, podawane na śniadania.

O ile podstawą kuchni są warzywa takie jak kukurydza (ugali), casava, słodkie ziemniaki, orzechy ziemne, fasola, ryż, szpinak, marchew i bataty, występuje także ogromna różnorodność egzotycznych mięs. Możemy tu zjeść danie ze strusia, zebry, antylopy, żyrafy czy krokodyla, najchętniej przyrządzane jako pieczeń. Popularne jest mięso kurczaka, kozy, wołowina i jagnięcina.

W miastach, szczególnie tych na wybrzeżu, można zauważyć wyraźne wpływy obcych kultur, szczególnie hinduskiej z charakterystycznym, szerokim wachlarzem aromatycznych przypraw i ziół. Na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego głównymi składnikami potraw są ryż, owoce morza i ryby z dodatkiem kokosu i egzotycznych przypraw.

Jako przekąskę je się samosa, podpłomyki chapati oraz mandazi – drożdżowe ciastka z mlekiem kokosowym. Samosa lub samosas pochodzą z kuchni indyjskiej, są to małe krążki ciasta faszerowane pikantnym mięsem lub warzywami oraz przyprawione sokiem z limetki.

Natomiast chapatis z mąki pszennej przypominają tortillę, z tym że są przygotowywane raczej jak europejskie naleśniki na słodko. Znakomicie smakują maczane w porannej kawie

Do szczególnie popularnych i cenionych w kuchni mięs należy jagnięcina Etolo, duszona i pieczona, ozdabiana ziemniakami, ryżem lub warzywami.

Równie często spotyka się przywieziony przez Arabów i rozpowszechniony w całym kraju kebab, który został przystosowany do miejscowych surowców. Podobnie kiełbaski, które z braku wieprzowiny, zakazanej przez islam, wyrabia się z cielęciny.

Ryby są najbardziej popularne na wybrzeżu, w głębi kraju najchętniej przyrządzane są słodkowodne tilapie i okonie z Nilu. Z górskich rzek pochodzą pstrągi, które można zjeść lokalnie.

W Kenii można napić się znakomitego, miejscowego piwa marki Jager, White Cap i Tusket. Można wypić także Pilsnera. Miejscową specjalnością jest piwo ze sfermentowanej trzciny cukrowej zwane muratina lub buzaa, ze sfermentowanej kukurydzy. W kraju produkowane są znakomite alkohole jak gin, whisky, wódka i brendy. Można polecić szczególnie rum, który chociaż drogi ma wyjątkowo interesujący smak – biały Kenya Cane oraz kakaowy Kenya Gols.

Kenia jest także producentem niewielkiej ilości wina gronowego, zazwyczaj bardzo drogiego.

Nie poleca się natomiast bardzo popularnego i taniego changa, alkoholu domowej produkcji, mogącego spowodować nawet utratę wzroku.

Do posiłków miejscowi najchętniej piją herbatę, chai. Podawana jest najczęściej na sposób angielski, to znaczy że liście zaparzane są luzem w imbryku, wydając aromatyczną esencję, do której podawana jest wrząca woda, mleko i cukier. W dobrych kawiarniach i restauracjach możemy spotkać naprawdę świetne gatunki herbaty. Natomiast na targach i bazarach napój ten przyrządzany jest na sposób indyjski – z dużej ilości listków z dodatkiem mleka, bardzo słodki.

Drinki podawane są prawie wyłącznie w barach hotelowych, jeden z nich zwany dawa, czyli lekarstwo, powstaje z wódki, białego rumu, soku z cytryny i miodu.


Osoby które odwiedziły tą stronę znalazły ją szukając:

  • kenia jedzenie

Kenia - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Kenia

Galeria
Kenia
Hotele
Kenia

Kuchnia
Kenia

Kenia
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Kenia Pogoda
Kenia
Kenia
Poradnik
Kenia
Warto
zobaczyć
Kenia
Zdrowie


Warto zobaczyć

Egipt kuchnia Meksyk kuchnia Turcja kuchnia Rumunia kuchnia Rosja kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>