Cypr Kuchnia

cypr-kuchnia Kuchnia cypryjska łączy w sobie wpływy greckie, tureckie i brytyjskie. Jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Mieszkańcy wyspy jedzą niewielkie śniadanie i skromny lunch w ciągu dnia aby wieczorem zasiąść do prawdziwej uczty, złożonej z wielu smakowitych dań i znakomitego wina.

Na południu przed głównymi daniami na stół trafiają przekąski – meze, które mają zaostrzyć apetyt, znakomicie pasują także do różnego typu alkoholi. Najczęściej są to tzatzinki, oliwki i gęsty dip z wędzonej ikry dorsza czyli taramasalata (w jego skład wchodzi także miąższ chleba, czosnek i sok z cytryny), suszone kozie mięso, żółty ser kaskavalli, sałatka z buraczków, czosnku i mielonych orzechów.
Inne smakowite przystawki to pasta z bakłażanów i czerwonej soczewicy, małe pierożki z nadzieniem ze szpinaku i sera feta, zwane spanakopita, gołąbki zawijane w liście winogron z nadzieniem z ryżu i jagnięciny – yalanci doma, przepyszne, wędzone kiełbaski loukanika czy ser halloumi grilowany z miodem i sezamem.

Mięso podawane jako danie główne jest grilowane w specjalnie do tego celu wybudowanym piecu, zwanym kleftikos. Wcześniej jest marynowane z dodatkiem licznych aromatycznych ziół, głównie kolendry i kozieradki, świetnie pasujących do kurczaka, jagnięciny i wieprzowiny. Mięso je się z przepysznym, miejscowym chlebem lub ziemniakami w rozmaitej postaci (frytki sprowadzili na wyspę Brytyjczycy).
Ogromną popularnością cieszą się potrawy z tradycyjnego, cienkiego ciasta filo, z którego przyrządzane są potrawy pikantne lub słodkie. W czasie Wielkiego Postu podaje się kolokopittę czyli paszteciki z ciasta filo nadziewane dynią, gotowaną pszenicą i rodzynkami, spanokopitę czy tahinopitę z pastą z ziaren sezamu.
Do potraw tradycyjnych na Cyprze należy kleftiko, mięso pieczone w specjalnych piecach. Popularna jest także suvla, baranina z rożna, podawana z ziemniakami i sałatką, suvlaki – szaszłyki zawinięte w ciasto podpłomykowe, polane smakowitym sosem, musaka czyli zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażanów, ziemniaków i sosu beszamelowego czy też stiffado, gulasz wołowy duszony w czerwonym winie.

Typowy dla Cypru jest ser halloumi, wytwarzany z mleka owczego i koziego. Może być grillowany, smażony, podawany na świeżo z plastrami melona lub jako dodatek do sałatek. Do najsmaczniejszych należy połączenie sera halloumi z papryką, czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorami i ogórkami, przyprawione znakomitą, miejscową oliwą.

Nad morzem kuchnia zdominowana jest przez dania rybne. Klopsiki rybne doprawiane są koperkiem i skórką cytryny, zjemy także znakomite smażone krewetki, langustynki i maridhes podawane z oliwkami, chlebem i sałatkami.

Na deser dostaniemy świeże owoce – słodkie arbuzy i aromatyczne melony oraz ciasteczka baklawa z cienkiego ciasta filo nadziewane orzechami, pistacjami, serem, nasączone alkoholem ciasta kokosowe i orzechowe.
Małe mleczarnie wyrabiają niesamowite lody na sposób turecki lub włoski.

Jako deser podaje się także naleśniki z różnymi rodzajami słodkiego nadzienia oraz kandyzowane owoce.
Klimat i ziemia na wyspie są wręcz wymarzone dla winorośli, stąd wina cypryjskie należą do jednych z najlepszych. Przemysł winiarski zmonopolizowały cztery koncerny – KEO, ETKO, LOEL i SODAP.

We wsiach w Troodhos miejscowe wino beczkowe sprzedawane jest w litrowych i półlitrowych butelkach czy garncach, małe wytwórnie produkują wspaniałe gatunki Anassa, Ambelidha i Cava Rotaki oraz Salera ze wsi Omodhos.


Osoby które odwiedziły tą stronę znalazły ją szukając:

  • cypr jedzenie
  • cypr kuchnia
  • potrawy cypryjskie

Cypr - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Cypr

Galeria
Cypr
Hotele
Cypr

Kuchnia
Cypr

Cypr
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Cypr Pogoda
Cypr
Cypr
Poradnik
Cypr
Warto
zobaczyć
Cypr
Zdrowie


Warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>