Ukraina kuchnia

Podstawą smakowitej kuchni ukraińskiej są potrawy z mąki i kaszy a także znakomite pieczywo, pieczone niegdyś w wielkich piecach chlebowych. Pozostałe składniki to różne gatunki mięsa, warzywa i ryby.
Znajdziemy tu także dużo potraw obrzędowych, przygotowywanych na specjalne okazje.

Zalicza się do nich tradycyjny chleb słowiański, korowaj, pieczony na wesela. Najważniejsze aby został upieczony ostatniego dnia przed ślubem i udekorowany kwiatami i innymi kolorowymi ozdobami. Każdy z etapów przygotowania korowaja obwarowany był surowymi przepisami, w czasie których śpiewano pieśni obrzędowe. Składniki do przygotowania tego chleba to drożdże, mleko, jajka, mąka żytnia lub pszenna, śmietana, masło, rodzynki i miód.

Specyfiką miejscowej kuchni są niewątpliwie ciasta gotowane na wrzątku tzw. warenyky nadziewane tłustym twarogiem, ziemniakami, wiśniami itp. W tym także popularne u nas pierogi ruskie podawane w postaci na słono z ziemniakami i serem lub na słodko, gdzie biały ser doprawia się cukrem i rodzynkami. Prawdopodobnym zapożyczeniem z Rosji są pielmieni, rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym.

Z zup jada się wspaniały barszcz ukraiński przygotowany z buraków, kapusty, marchewki, pietruszki i cebuli oraz ziemniaków a dodatkowo z kawałków wołowiny lub wieprzowiny. Podawany jest z małymi bułeczkami, pampuszkami, polanymi sosem czosnkowym. Barszcz podbija się dużą ilością śmietany. Inne popularne zupy to kapuśniak i juszka, kapuśniak składa się z kiszonej kapusty, bulionu, żeberek wieprzowych lub boczku, marchewki, suszonych grzybów i przypraw.

Co do pierwotnych, rodzimych składników juszki, zdania są podzielone. Część badaczy uważa, że była gotowana na mięsie ze świeżo zabitego prosiaka druga hipoteza określa ją jako tradycyjną zupę z ryb słodkowodnych.Dzisiaj przygotowuje się ją z wybranego gatunku ryby słodkowodnej, najczęściej jest to karp, łosoś lub sandacz, cebuli, marchewki, selera, ziemniaków i przypraw.

Z mięs popularna jest wołowina, wieprzowina, baranina i drób. Bardzo popularna słonina wieprzowa występuje w wielu pysznych postaciach – słonej, wędzonej, duszonej i…słodkiej, wykorzystywanej do deserów. Jada się ją z tradycyjną musztardą lub ziemniakami, zasmażaną dodaje do zup, pierogów i innych dań a mniej tłuste mięsa faszeruje się słoniną dla uzyskania większej soczystości.

Charakterystycznym przysmakiem kuchni ukraińskiej, znanym niegdyś na wszystkich terenach zamieszkiwanych przez Słowian jest sok brzozowy. Zbiera się go na przedwiośniu, kiedy dni są już z temperaturą dodatnią, natomiast nocą panuje jeszcze mróz. Ze zranionych miejsc brzoza wydziela słodki sok, któremu ze względu na właściwości lecznicze, przypisywano niegdyś boską moc. Przyrządza się z niego kawy, syropy, wina i soki pasteryzowane.

Ukraina - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Ukraina

Galeria
Ukraina
Hotele
Ukraina

Kuchnia
Ukraina

Ukraina
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Ukraina Pogoda
Ukraina
Ukraina
Poradnik
Ukraina
Warto
zobaczyć
Ukraina
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Indie Zdrowie Austria Zdrowie Chiny Zdrowie Dominika Zdrowie Jordania Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *