Hiszpania Kuchnia

hiszpania-kuchnia Hiszpania jest krajem łączącym wiele lokalnych zwyczajów i tradycji w różnych dziedzinach życia codziennego i kultury, a szczególnie w kuchni. Do tego stopnia, że nie istnieje nawet termin opisujący kuchnię hiszpańską jako całość.

Na południowym wybrzeżu wyraźnie widoczne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie w Andaluzji, następnie dania charakterystyczne dla ludów pasterskich oraz wywodzące się z tradycji morskich w Galicji.
Cechami łączącymi jest ogromna popularność oliwy z oliwek, czosnku, chleba i wina, koniecznego do każdego dania. Na północy do smażenia używa się natomiast smalcu, podobnie jak w sąsiedniej Francji.

Z Walencji pochodzi paella z ryżu z dodatkiem szafranu podsmażanym i gotowanym na specjalnej patelni, z dodatkiem owoców morza lub mięsa królika, drobiu i rozmaitych warzyw. Przygotowywana najczęściej na wolnym powietrzu i podawana w naczyniu, w którym ją przygotowano. Z warzyw dodaje się pomidory, groszek, fasolę i paprykę podlane winem lub bulionem. Konieczna jest oliwa z oliwek.

Gazpacho wynaleziono w Andaluzji, jest to chłodnik z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem chleba. Podstawę stanowią bardzo dojrzałe pomidory z czosnkiem, papryką i zielonym ogórkiem, czasami dodaje się sok pomarańczowy lub migdały zmielone z czosnkiem. Do gazpacho osobno podaje się drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki lub orzechy. Można je dogryzać lub wrzucić do zupy.

Chuleta de cerdo zasmakują wszystkim miłośnikom wieprzowiny, są to kotlety wieprzowe z częścią żeberka, zamoczone w marynacie a potem pieczone.

W całej Hiszpanii uwielbiana jest fabada, chociaż sama potrawa pochodzi z Asturii. Do klasycznej fabady używa się suszonych ziaren fasoli fava, suszonej papryki wędzonej, czosnku, oliwy z oliwek, szafranu, wędzonej golonki, bekonu, kiełbasy chorizo, kaszanki morcilla i cebuli.

Tortilla espanola zwana także tortillą de patatsa jest rodzajem pulchnego omletu, przyrządzanego z całych jajek z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Podawana jest na wszystkie posiłki jako danie główne, lub pokrojona drobno i jedzona jako przekąska na zimno. Może zawierać kiełbasę, fasolę, grzyby lub szynkę a jako dodatek paprykę i pomidory. Powinna być miękka w środku natomiast na zewnątrz przypieczona i chrupiąca. W kraju Basków zawiera cebulę paprykę, pomidory i szynkę.

Przepyszne gambas a la plancha to krewetki grillowane z odrobiną oliwy z oliwek, pokropione sokiem z cytryny i doprawione solą morską. Niektórzy dodają także czarny pieprz. Krewetki muszą być podane zaraz po zdjęciu z grilla.

Do najpopularniejszych zakąsek należą tapas, mogą to być zarówno same oliwki jak tortilla espanola. Jamon serrano to małe kanapki z szynką, orejo – ucho wołowe smażone na głębokim tłuszczu to już wyzwanie dla odważnych, do przekąsek zalicza się także patatas bravas czyli ziemniaki smażone jak frytki oraz mariscos – owoce morza. Natomiast w San Sebastian jada się jeszcze drobniejsze od przekąsek pintxos. Większe od tapas są raciones do których można zaliczyć grillowane świńskie ucho, kalmary po rzymsku czy przepyszne kiełbaski w winie.

Otoczona z trzech stron morzem Hiszpania posiada prawdziwe bogactwo mariscos. Zjemy tu wspaniałe homary, langusty, kraby i krewetki, małże rozmaitych gatunków.

Do prawdziwych przysmaków należy fuet, wieprzowa kiełbasa wyrabiana ręcznie o słodkim, lekko pieprzowym smaku. Dodaje się do niej także boczek, pieprz, czosnek, goździki, kolendrę oraz świeże mięso. Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca pikantny smak (podobnie jak na serach dojrzewających). Fuet to tradycyjny wyrób kataloński związany z mistem Vic.

Można ją jeść na kanapkach, dodawać do zup, grillować lub podawać jako przekąskę z oliwkami.
Z Katalonii pochodzi także wspaniały słodki deser, Creme Catalana czyli krem kataloński. Przygotowuje się go z żółtek, mleka lub śmietany, cukru, mąki kukurydzianej, cytryny i cynamonu. na wierzch daje się czasami trochę mocnego alkoholu dla wzbogacenia smaku.

Kuchnia Baskijska uważana jest za najlepszą w kraju, oliwę z oliwek zastąpiło tutaj masło, używa się dużo jadalnych kasztanów, grzybów, świeżych i suszonych ryb. Tradycyjnym wyrobem jest słynny, wędzony ser noszący jeszcze celtycką nazwę Idiazabal.

Z kolei Kantabria i Asturia słynie z pikantnych serów abrales pokrytych zielono-niebieską pleśnią i bardziej delikatnych serów picon.

Estramadura to centrum trufli i kozich serów.
Katalonia, Murcja i Alicanta znana jest z kuchni śródziemnomorskiej wykorzystującej cytrusy, migdały, ryż, winogrona, ryby i skorupiaki. Charakterystyczne jest Romesco z pikantnej papryki, migdałów, wina i smażonego chleba. Do Sofrito używa się posiekanej cebuli cukrowej, czerwonej i czosnkowej, porów, pomidorów i ziół.

Picadę przygotowuje się w moździerzu, oliwę uciera się z czosnkiem tak długo, aż powstanie aromatyczna pasta (czasem także z żółtkiem). Natomiast sos Sanfaina przygotowuje się z ugotowanych i przetartych bakłażanów, cukinii i papryki.

Hiszpania - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Hiszpania

Galeria
Hiszpania
Hotele
Hiszpania

Kuchnia
Hiszpania

Hiszpania
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Hiszpania Pogoda
Hiszpania
Hiszpania
Poradnik
Hiszpania
Warto
zobaczyć
Hiszpania
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Hiszpania Madryt Hiszpania Kultura Hiszpania Warto zobaczyć Hiszpania Galeria Hiszpania Teneryfa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *