Dominika jest krajem słabo rozwiniętym i niezbyt nastawionym na turystykę. Dzięki temu miejscowe produkty pochodzą z czystego środowiska, co zapewnia im niepowtarzalny smak. Dania typowo europejskie, ale także potrawy z całego świata można zjeść w Roseau.
Wyspa, o klimacie podzwrotnikowym, nie posiada odpowiednich warunków pod rolnictwo ale na wybrzeżu istnieją uprawy agawy, sorgo, orzeszków ziemnych, orzechów kokosowych, które urozmaicają kuchnię. Ponadto wspaniałe banany, papaje, gujawy i mango.
Królują ryby i owoce morza, przyrządzane na sposób hiszpański. Bardzo popularnym daniem jest paella z podpiekanego ryżu z owocami morza.
Na danie główne może się także składać mięso drobiowe, kozie lub wołowina, w gęstym, ostrym sosie, niejednokrotnie przyrządzonym z owoców.
Specjalnością są owoce, podawane w formie deserów lub aromatycznych soków. Graviola, o bardzo subtelnym, słodko-kwaskowatym smaku, używana jest do wyrobu lodów, ciast ale najczęściej podawana na surowo, obrana tylko ze skórki.
Z czerwonego kwiatu Sorrel, kwitnącego raz w porze Borzego Narodzenia, przygotowuje się napój o przepięknym kolorze.
Narodową specjalnością jest górski kurczak – nazwa nieco myląca na udka żaby Capaud, żyjącej w wysokich partiach gór. Występuje jedynie na Dominice i sąsiednim Montserrat, gdzie jest gatunkiem chronionym, łowionym jedynie od jesieni do lutego.
Dumą miejscowych browarników jest znakomite piwo Kubuli, typu niemieckiego, nagradzane na konkursach międzynarodowych.