Monako kuchnia

monako-kuchnia Tradycyjna kuchnia rodem z Księstwa Monako, to mieszanka wpływów kuchni francuskiej z
daniami charakterystycznymi dla północnej części basenu Morza Śródziemnego. Narodowe
specjały, uważane w Monako za miejscowe przysmaki, to dania, nazywają się dość egzotycznie:
barbagiuan, socca, fougasse, tian, pissaladiere i stocafi. Niejednemu kucharzowi w Polsce nazwy te
mogłyby sprawić wiele problemów.

Barbagiuan, to rodzaj pierożków, charakterystyczny dla tego regionu. Nadziewa się je botwiną i
parmezanem, po czym smaży w panierce. Socca, to dawna spuścizna po genueńskich
władcach Monako. jest to bowiem rodzaj naleśnika, wykonanego z mąki z ciecierzycy, przypomina
nieco toskańską cecinę. Fougasse, to z kolei francuski rodzaj chleba, typowy dla
Prowansji, ale spotykany również w innych zakątkach Europy Zachodniej. Tian, to rodzaj risotto
z warzywami, zaś pissaladiere, to cebulowa tarta. Na koniec zostaje nam jeszcze stocafi, typowe
tylko dla Monako danie, przygotowane z suszonego dorsza, w sosie pomidorowym z dużą ilością
czosnku, ziół i czarnych oliwek.

Dorsz jest jednym z ryb, które najczęściej pojawiają się na monakijskich stołach. Są też jednak
potrawy z tej ryby, które serwuje się podczas specjalnych okazji, takich jak kolacja wigilijna.
Boże Narodzenie jest w kulturze Monako wyjątkowo ważną uroczystością, głównie dlatego,
że w kraju dominuje religia chrześcijańska. Podczas Bożego Narodzenia, mieszkańcy Monako
świętują rodzinie. Rozpoczynają od toastu, wznoszonego winem. Kolację wigilijną rozpoczyna
aperitif, po którym następuje bogata, uroczysta kolacja. Na aperitif składają się głównie lekkie
potrawy, podawane w małych ilościach. Główny posiłek jest zazwyczaj bardzo konkretny i
obejmuje tradycyjne potrawy: ryby takie jak dorsz w brandamincium, który jest podawany z sosem
czosnkowym, placuszkami ziemniaczanymi i rożnymi rodzajami deserów, takich jak ciastka z
rumem i pomarańczową polewą. Do kolacji podaje się tez leżakowane wino.
W Monako pojawia się oczywiście wiele wariantów potraw zapożyczonych od sąsiadów, takich
jak Francja i Włochy. Miejscowi nadają im indywidualny, lokalny charakter. Można interesujące
połączenia francuskich przysmaków z włoskimi. Delikatny, słodkawy smak francuskich
sosów, bywa łączony z włoskimi makaronami. Do tego dochodzą różnego rodzaju dania z ryb i
skorupiaków.

Monako - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Monako

Galeria
Monako
Hotele
Monako

Kuchnia
Monako

Monako
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Monako Pogoda
Monako
Monako
Poradnik
Monako
Warto
zobaczyć
Monako
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Malediwy Kuchnia Monako kultura Monako poradnik turysty Grecja Kuchnia Sri Lanka kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *