Mauritius kuchnia

Mauritius został skolonizowany pięć wieków temu i od tego czasu zamieszkiwali go Portugalczycy, Francuzi, Anglicy, Hindusi i ludność przywieziona tutaj z Afryki. Wszystkie nacje przyniosły własne tradycje kulinarne, dostosowane do panujących warunków. Kuchnia obfituje w świeżo złowione owoce morza i ryby, egzotyczne owoce i przyprawy, połączone w smakowite kombinacje.
Na wyspie uprawia się pomidory, nabierające cudownego aromatu i słodyczy w miejscowym słońcu. Kucharze stosują je do zabarwiania sosów, łączą z cebulą i czosnkiem. Potrawom egzotycznego smaku dodaje popularny, lekko cytrynowy imbir.

Dzięki Francuzom sosy zyskały dużą popularność, do najłagodniejszych należą oparte na bazie czosnku Vingaye i Rougaille. Pierwszy podawany jest na zimno, z kropelką octu i nasionami gorczycy, Rougaille na ciepło, z pomidorami.
Indyjscy emigranci przywieźli curry, potrawy z ryżu i chilli, którego uprawa szybko się upowszechniła. Ostrą papryczkę dodaje się do ryb, drobiu i sałatek ale można je zamówić także bez tej zbyt palącej dla niektórych podniebień przyprawy.

Do specjałów należy wywodzące się z kuchni muzułmańskiej Briani, przyrządzane z ryżu, mięsa, ziemniaków i przypraw. Popularne jest także serce palmy (owoce), podstawowy składnik tak zwanej sałatki milionerów.
Na wyspę warto także przyjechać dla przepysznego, wędzonego merlina z dodatkiem warzyw, wędzonych, bardzo delikatnych ostryg poławianych w czystym morzu i daniach z dziczyzny. Zależnie od pory roku, w menu restauracji można znaleźć dzika lub sarnę.
Ryż podaje się zarówno w eleganckich restauracjach, jak jada w każdym domu. Może być gotowany, smażony, moczony w szafranie. Niekiedy stosuje się makaron lub ciasto naleśnikowe. Dodatki są niezwykle wyraziste, kolorowe i smaczne.

Popularny jest rosół z kraba, rozmaite zapiekanki z ostryg, dziczyzna z batatami. Fooyang czyli mauretańska odmiana chińskiego omletu z homarem, krabem lub krewetkami, połączenie niezwykłych smaków.
Roche Carri to tradycyjne danie, którego smak opiera się na aromatycznym curry, przygotowywane jest na specjalnym kamieniu lawowym, którym dysponują lepsze restauracje. W każdej części wyspy przygotowywane jest nieco inaczej.
Curry dodawane jest także do kaczki, węgorza i ośmiornicy (zourite). Często używanymi przyprawami są szafran, cynamon, kardamon i goździki. Do aromatyzowania białego Rhum arrange używa się wanilii, anyżku, cynamonu i wyciągu ze storczyków.

Na ulicznych straganach można kupić takie przekąski, znane z innych stron świata jak samosa, roti, sajgonki z curry, chińskie zupy i kluski z przyprawami.
Pyszny, zimny aperitif alouda przyrządzany jest z mleka, nasion bazylii, wanilii, migdałów, kruszonego lodu, a w niektórych przepisach soku z owoców tamaryszku.
Amatorzy wykwintnego, białego mięsa mogą rozkoszować się smakiem grillowanego drobiu, bażanta czy przepiórki.

Mauritius jest także rajem dla miłośników słodkich owoców, w gorącym, słonecznym klimacie uprawia się wspaniałe awokado, mango, ananasy, różne rodzaje arbuzów, miodowe liczi, papaję, żółtą karambole, carasol czy bardzo popularne orzechy kokosowe. Wspaniale smakują w sałatce, przyrządzanej w ogromnej misie, wspaniale gasząc głód i pragnienie.

Mauritius - co jeszcze Cię interesuje?


ceny i zakupy
galeria hotele Kuchnia Kultura
Ceny
Mauritius

Galeria
Mauritius
Hotele
Mauritius

Kuchnia
Mauritius

Mauritius
Kultura
mapa pogoda poradnik turysty warto zwiedzić zdrowie
Mapa Mauritius Pogoda
Mauritius
Mauritius
Poradnik
Mauritius
Warto
zobaczyć
Mauritius
Zdrowie


Warto zobaczyć.

Chiny Ceny i zakupy Indonezja Ceny i zakupy Dominikana poradnik turysty Dominika Poradnik turysty Rosja poradnik turysty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *