Słynne kanapki świata

Kanapki znajdziemy na całym świecie. Kanapki na zimno, kanapki na ciepło, każdy kraj ma swoje tradycyjne kanapki.
Przedstawimy najciekawsze z nich.

Banh mi – Wietnam

banh_mi

Fot:jeffreyw/flickr.com

Bánh mì jest to rodzaj wietnamskiej, nadziewanej bagietki. W kanapce znajdziemy m.in marchew, rzodkiew japońską, ogórka, papryczki chili, kolendry, majonez, tofu, rożne rodzaje mięsa oraz inne składniki, według uznania osoby robiącej kanapkę.


Porilainen – Finlandia

porilainen

Miraceti/Wikipedia.org

Porilainen – jest jakby połączenie hamburgera z hot-dogiem.


Cemita – Puebla, Meksyk

cemita

Fot:ALifeWorthEating/flickr.com

Cemita – chrupiąca, posypana sezamem w bułka w, której znajdziemy dobrze wysmażoną wołowinę, plasterki awokado i marynowanej cebuli przykryte serem i liścimi papalo.


Kati Roll – Indie

kati_roll

Fot:Josiah Lau Photography/flickr.com

Kati Roll jest jedną z najpopularniejszych dań w Indiach. Składa się z specjalnego chleba – paratha, w który zawinięte jest mięso – kati kabab. Mieso jest najpierw marynowane z przyprawami w formie szaszłyków. Następnie pocięte wraz z warzywami oraz specjalnymi sosami zostaje zawinięte.


Nocna przekąska weterynarza – Dania

dyrlegens_natmad

Fot:Gullig/flickr.com

Jedną z najstarszych kanapek w Dani jest „dyrlegens natmad”, co w tłumaczeniu oznacza „nocna przekąska weterynarza”. Nocna przekąska weterynarza składa się z pół kromki żytniego chleba posmarowanego masłem, kawałka pasztetu z gęsich wątróbek, odrobina smalcu z tymiankiem, galaretka z sosu po pieczeniu mięsa, cebulą i jabłkiem oraz z cieniutkich plastrów pieczonej wołowiny.

Warto zobaczyć

Bułgaria Kuchnia Hiszpania ceny i zakupy Ukraina kuchnia Hiszpania Kuchnia Chorwacja ceny i zakupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *