Kanapki znajdziemy na całym świecie. Kanapki na zimno, kanapki na ciepło, każdy kraj ma swoje tradycyjne kanapki.
Przedstawimy najciekawsze z nich.
Banh mi – Wietnam
[Not a valid template]Bánh mì jest to rodzaj wietnamskiej, nadziewanej bagietki. W kanapce znajdziemy m.in marchew, rzodkiew japońską, ogórka, papryczki chili, kolendry, majonez, tofu, rożne rodzaje mięsa oraz inne składniki, według uznania osoby robiącej kanapkę.
Porilainen – Finlandia
[Not a valid template]Porilainen – jest jakby połączenie hamburgera z hot-dogiem.
Cemita – Puebla, Meksyk
[Not a valid template]Cemita – chrupiąca, posypana sezamem w bułka w, której znajdziemy dobrze wysmażoną wołowinę, plasterki awokado i marynowanej cebuli przykryte serem i liścimi papalo.
Kati Roll – Indie
[Not a valid template]Kati Roll jest jedną z najpopularniejszych dań w Indiach. Składa się z specjalnego chleba – paratha, w który zawinięte jest mięso – kati kabab. Mieso jest najpierw marynowane z przyprawami w formie szaszłyków. Następnie pocięte wraz z warzywami oraz specjalnymi sosami zostaje zawinięte.
Nocna przekąska weterynarza – Dania
[Not a valid template]Jedną z najstarszych kanapek w Dani jest „dyrlegens natmad”, co w tłumaczeniu oznacza „nocna przekąska weterynarza”. Nocna przekąska weterynarza składa się z pół kromki żytniego chleba posmarowanego masłem, kawałka pasztetu z gęsich wątróbek, odrobina smalcu z tymiankiem, galaretka z sosu po pieczeniu mięsa, cebulą i jabłkiem oraz z cieniutkich plastrów pieczonej wołowiny.