Słynne kanapki świata

Kanapki znajdziemy na całym świecie. Kanapki na zimno, kanapki na ciepło, każdy kraj ma swoje tradycyjne kanapki.
Przedstawimy najciekawsze z nich.

Banh mi – Wietnam

[Not a valid template]
Fot:jeffreyw/flickr.com

Bánh mì jest to rodzaj wietnamskiej, nadziewanej bagietki. W kanapce znajdziemy m.in marchew, rzodkiew japońską, ogórka, papryczki chili, kolendry, majonez, tofu, rożne rodzaje mięsa oraz inne składniki, według uznania osoby robiącej kanapkę.


Porilainen – Finlandia

[Not a valid template]
Miraceti/Wikipedia.org

Porilainen – jest jakby połączenie hamburgera z hot-dogiem.


Cemita – Puebla, Meksyk

[Not a valid template]
Fot:ALifeWorthEating/flickr.com

Cemita – chrupiąca, posypana sezamem w bułka w, której znajdziemy dobrze wysmażoną wołowinę, plasterki awokado i marynowanej cebuli przykryte serem i liścimi papalo.


Kati Roll – Indie

[Not a valid template]
Fot:Josiah Lau Photography/flickr.com

Kati Roll jest jedną z najpopularniejszych dań w Indiach. Składa się z specjalnego chleba – paratha, w który zawinięte jest mięso – kati kabab. Mieso jest najpierw marynowane z przyprawami w formie szaszłyków. Następnie pocięte wraz z warzywami oraz specjalnymi sosami zostaje zawinięte.


Nocna przekąska weterynarza – Dania

[Not a valid template]
Fot:Gullig/flickr.com

Jedną z najstarszych kanapek w Dani jest “dyrlegens natmad”, co w tłumaczeniu oznacza “nocna przekąska weterynarza”. Nocna przekąska weterynarza składa się z pół kromki żytniego chleba posmarowanego masłem, kawałka pasztetu z gęsich wątróbek, odrobina smalcu z tymiankiem, galaretka z sosu po pieczeniu mięsa, cebulą i jabłkiem oraz z cieniutkich plastrów pieczonej wołowiny.

Warto zobaczyć

Hiszpania Kuchnia Hiszpania ceny i zakupy Bułgaria Kuchnia Ukraina kuchnia Rumunia kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *