Podróże w poszukiwaniu lokalnego jedzenia – jak podróżować kulinarnie


Coraz częściej jednym z najważniejszych kryteriów podczas planowania urlopu jest kuchnia odwiedzanego kraju czy regionu. Turystyka kulinarna nie tylko pozwala poznać inne kultury dosłownie „od kuchni”, ale także gwarantuje niesamowite doznania smakowe dla pasjonatów jedzenia.

 

Kulinarna pasja w podróży

Niezależnie od tego, czy Twoja pasja kulinarna to samodzielne przygotowywanie dań, czy też ograniczasz się tylko do ich konsumowania, jako turysta kulinarny chcesz poznawać nowe kultury poprzez narodowe potrawy. Takie podejście do podróżowania pomoże Ci przywieźć z każdego wyjazdu niezapomniane wrażenia, a także może zainspirować do poszukiwania nowych rozwiązań w kuchni i łączenia tradycyjnych polskich smaków z tymi nieco bardziej egzotycznymi.

Podróż szlakiem egzotycznych dań

Chociaż kuchnia tajska i koreańska zyskują na popularności także w Polsce i w praktycznie każdym, większym mieście znaleźć można restauracje z sushi lub „tajszczyzną”, to gwarantujemy, że te same dania zjedzone w kraju, z którego pochodzą, będą smakować zupełnie inaczej.

Kiedy jednak obierać kierunek jeszcze bardziej egzotyczny, jak np. archipelag Fidżi, czy wyspę Bali, koniecznie trzeba skosztować lokalnych przysmaków.

Kuchnia na Fidżi

Podstawa kuchni na wyspach Fidżi to świeże owoce morza oraz dania z dodatkiem kokosów. Najpopularniejszą potrawą kuchni narodowej są pieczone ryby z kasawą, czyli maniokiem. Kuchnia Fidżi bardzo przypomina kuchnię indyjską, jednak wykorzystując lokalne dodatki, takie jak kokos czy trawa cukrowa, zyskuje swój własny, niepowtarzalny styl. Jeśli planujesz wakacje w tym regionie, koniecznie zapoznaj się z artykułem: „Luksusowe wakacje w pobliżu filmowej – Błękitnej Laguny – czyli cudowne 2 tygodnie na Fidżi.”.

Co zjeść na Bali?

Jeśli chcesz przeżyć niezapomniane wakacje, Bali to kierunek, który warto rozważyć. Będąc na tej rajskiej wyspie, koniecznie trzeba spróbować potrawy Babi guling, czyli prosiaka upieczonego w całości, podanego w towarzystwie ryżu i sałatki lawar, której główne składniki to pasta krewetkowa, fasolka, gotowany owoc chlebowca, liście manioku, wiórki kokosowe, drobno siekane, wieprzowe mięso i kurkuma, a także odrobina świńskiej krwi.

Pork kebabs with peppers. Salad, grilled mushroom & BBQ sauce

Warto połączyć przyjemność ze zwiedzania nowych miejsc, z pasją do próbowania nowych potraw – dzięki temu podróże do egzotycznych miejsc i krajów z „końca świata” staną się jeszcze ciekawsze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *